Faţa de masă


Un tânăr preot şi soţia lui, trimişi la prima lor parohie, ajung acolo într-o zi de octombrie şi constată că biserica este într-o stare deplorabilă. Plini de entuziasm, îsi propun să o restaureze până în Ajunul Crăciunului, când vor să organizeze prima slujba religioasă. Muncesc din greu, rapară pereţii, tâmplăria, refac picturile, curăţă şi… termină totul pe 18 Decembrie! Pe 19 însă, începe o furtună cumplită, care desprinde o bucată din acoperiş, iar apa scursă înăuntru distruge o porţiune mare dintr-un perete lateral…
Întristat ca trebuie să amâne slujba de inaugurare, preotul pleacă spre casă, dar pe drum se opreşte la o licitaţie în scopuri caritabile şi acolo îi atrage atenţia o faţă de masă brodată, de o mare fineţe, care avea în mijloc o cruce; îşi dă seama că are exact dimensiunea porţiunii de perete avariat, o cumpară şi se întoarce la biserică. Între timp începuse să ningă, iar în staţie zăreşte o doamnă în vârstă care tocmai pierduse autobuzul. O invită să-l aştepte pe următorul în biserică, iar el începe să fixeze faţa de masă pe peretele avariat. Doamna aştepta absentă într-un colţ. Deodata îşi ridică ochii şi, şocată, îl întreabă pe preot de unde are faţa de masă cu iniţialele ei (EBG). Începe să-i povestească apoi preotului ce ea o brodase în Austria în urma cu 35 de ani, în timpul războiului. La venirea naziştilor a fost nevoită să plece în grabă şi să-şi lase în urmă soţul, care a fost arestat şi trimis în lagar. A fost ultima dată când l-a văzut.
Impresionat, preotul vrea să-i returneze faţa de masă, dar femeia îi spune că e mai bine să rămână în biserică. Tot ceea ce poate să facă este să o conducă pe doamna întristată acasă.
Slujba de inaugurare a bisericii reuşeşte de minune, iar la sfârşit preotul işi conduce spre iesire noii enoriaşi. Când revine, observă pe un scaun un domn în vârstă cu ochii pironiţi pe faţa de masă. Bărbatul îi povesteşte îndurererat că faţa de masă fusese brodată de soţia lui, care dispăruse pe timpul ocupaţiei naziste şi pe care o credea moartă. Preotul l-a rugat să-l însoţească într-o scurtă plimbare cu maşina şi l-a dusce la domiciliul bătrânei doamne, unde asistă la cea mai impresionantă revedere de Craciun.
(Această întâmplare este reală şi a fost povestită de însuşi preotul care i-a ajutat pe cei doi soţi să se reîntâlnească după multă vreme).

This entry was posted in Devotional and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Faţa de masă

  1. Nori says:

    O,cat de mare este bunatatea Ta, pe care o pastrezi pentru cei ce se tem de Tine,si pe care o arati celor ce se incred in Tine ,in fata fiilor oamenilor! ps.31:19

  2. laura says:

    Ce frumoasa poveste si cu atat mai frumoasa daca este adevarata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.