E psibil ca anumite descoperiri arheologice sau ştiinţifice să contrazică Biblia?


Nu! Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Biblia este Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu şi ştim că El nu poate să mintă (Tit 1:2; Evrei 6:8). Samuel spunea în VT: „Tu eşti Dumnezeu şi cuvintele Tale sunt adevăr” (2 Sam. 7:28). Dumnezeu, care este autorul Scripturii, cunoaşte toate faptele trecute, prezente şi viitoare, şi nu avea cum să comunice prin Cuvântul Său ceva despre care să nu fi ştiut sau să fi ştiut eronat.
Dacă s-ar descoperi vreodată vreun fapt care să să pară că spune altceva decât spune Biblia, fie acel fapt este un fals, fie am interpretat Biblia în mod eronat. Din prima situaţie, şi anume un dat ar fi fals, vă dau exemplul cărţii profetului Daniel, care a fost aspru criticată şi considerată neautentică de istorici, pentru că, spuneau ei, Biblia îl prezintă ca împărat pe vremea cuceririi Babilonului de către medo-persani pe Belşaţar, care nu este prezentat în niciunul din documentele vremii, iar documentele istorice spun că a fost Nabonidus. Cum stau lucrurile?
Potrivit descrierilor istoricului antic Berosus, după moartea lui Nebucadneţar tronul Babilonului a fost ocupat de fiul acestuia, Amel-Marduk (Evil-Merodak 562-560 î.Cr.). Din cauza imoralităţii şi a imparţialităţii sale în conducere, acesta a fost asasinat de Nergal-şar-uşur (Neriglisar) după numai doi ani de conducere. Neriglisar a fost împăratul Babilonului pentru următorii patru ani (560-556 î.Cr.). La moartea lui, fiul său, Labaşi-Marduk, care nu era decât un copil, a domnit doar nouă luni de zile (555 î.Cr.). După aceste nouă luni, a fost organizată o conspiraţie în care copilul a fost bătut atât de crunt încât a murit. Cei care au pus la cale această conspiraţie l-au numit ca împărat pe Nabonidus, unul dintre ei. Acesta a domnit aproape şaisprezece ani (555- 539 î.Cr.), până la cucerirea Babilonului de către perşi.
La doi ani de la urcarea sa pe tron, Nabonidus îl numeşte coregent pe fiul său, Bel-şar-uşur (Belşaţar) şi îi încredinţează tronul Babilonului, în timp ce el, sub influenţa unui vis, s-a mutat în Haran, unde a început o lucrare de restaurare a templului Ehulhul al zeului lunii, Sin, după ce acesta fusese vandalizat de către mezi. Şase ani mai târziu, Nabonidus schimbă capitala imperiului de la Babilon la Tema (Teima) şi se dedică total slujirii zeului lună, Sin, câştigat fiind pentru acest cult de către mama lui care era preoteasă, a acestei zeităţi. Lucrurile acestea nu s-au ştiut până undeva în jurul anilor 1950 când o expediţie arheologică a găsit pe siturile arheologice din vechiul Babilon un cilindru de lut cu scriere cuneiformă care atestă aceste lucruri. Şi iată cum, chiar dacă nu se cunosc anumite lucruri, Biblia are totuşi dreptate întotdeauna.
Din cea de- a doua categorie, a interpetătii eronate a Bibliei este suficient să amintim cazul Bisericii Romano-Catolice care a crezut pentru multă vreme că pământul este centrul universului şi că soarele se învârte în jurul pământului. Ei au presupus că Biblia susţine aceast punct de vedere, deşi Biblia nu spune nici măcar o singură dată aşa ceva.

This entry was posted in Articole, Întrebări dificile, răspunsuri corecte and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.