Minunea din lacurile Gippsland

Mai multe imagini care surprind un fenomen rar in Australia au starnit o adevarata valva pe Internet. Fotografiile cu lacurile Gippsland, luminate in plina noapte, i-au determinat pe multi sa se intrebe daca nu cumva sunt martorii unei vizite extraterestre. Dar nici vorba de asa ceva. De fapt este vorba despre fenomenul de bioluminiscenta, ceea ce inseamna ca unele microorganisme precum: bacteriile, nevertebratele, ciupercile, insectele si algele de anumite tipuri pot produce lumina. O consemnare foarte timpurie referitoare la acest fenomen dateaza din anul 1492, cand marinarii lui Cristofor Columb au vazut un foc de lumini la suprafata apei. Acestia au dat o conotatie religioasa fenomenului la momentul respectiv. Marinarii au crezut ca este vorba de focurile Infernului.
Totusi prima explicatie stiintifica a venit in 1600, cand fizicianul Robert Boyle a facut un experiment menit a elucida misterul. Astfel s-a demonstrat ca bioluminiscenta este in stransa legatura cu reactiile chimice care inceteaza in absenta oxigenului. Odata cu elucidarea misterului au disparut si interpretarile cu tenta superstitioasa.
Eu unul, cand am vazut aceste imagini m-am gandit la maretia Creatorului, despre care David spunea: “Cat de multe sunt lucrarile Tale, Doamne! Tu pe toate le-ai facut cu intelepciune, si pamantul este plin de fapturile Tale. Iata marea cea intinsa si mare, in ea se misca nenumarate vietuitoare mici si mari (Psalmul 104:24-25). Atunci cand citeam primele capitole ale Genezei, ma gandeam de ce Si-a rezervat o zi intreaga pentru a crea “doar” vietuitoarele marine (Geneza 1:20-23). Iata raspunsul. Priviti si minunati-va! E opera LUI!


Sursa fotografiilor: http://www.philhart.com

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.