Ce s-ar întâmpla dacă…?

Părerea genereal acceptată de exegeţii şi teologii creştini este că Sfânta Scriptură este o carte completă, adică nu există nicio carte în Canonul Biblic care să nu merite să fie acolo, şi nu există nicio carte în afara lui care să merite să fie acolo. Dar ce s-ar întâmpla dacă s-ar descoperi o altă epistolă care să fi fost scrisă de Pavel şi despre care s-ar şti cu certitudine că este opera sa? Am adăuga-o la Canonul Scripturii? descoperireTrebuie să recunosc că este o întrebare dificilă, cu privire la are trebuie să avem în vedere cel puţin două consideraţii conflictuale. Pe de-o parte, dacă majotitatea credincioşilor creştini ar fi convinşi că acea epistolă i-ar aparţine cu adevărat lui Pavel, scrisă în timpul cât apostolul a îndeplinit această funcţie, atunci autoritatea sa apostolică ar garanta că epistola aceea conţine cuvinte de inspiraţie divină, iar învăţătura ei ar fi consecventă, din acest punct de vedere, cu restul Scripturii.
Dar, pe de altă parte, faptul că n-a fost păstrată pentru a fi inclusă în Canon ne va demonstra că nu s-a încadrat între celelalte scrieri sfinte. Dar trebuie să luăm în considerare că o întrebare cu un caracter atât de ipotetic nu poate rămâne decât… ipotetică. Nimeni n-ar putea demosntra cu acurateţe că o scrisoare pierdută timp de aproape două milenii a fost scrisă de apostolul Pavel. Ba mai mult, ar fi greu să ne imaginăm că un Dumnezeu Suveran, atotştiutor şi atotputernic ar fi scăpat din vedere o scriere care i-ar fi lipsit pe copiii Lui de o bogăţie spirituală atât de semnificativă. În concluzie, putem spune cu toată convingerea că nu există nicio carte în Canonul Biblic care să nu merite să fie inclusă în el, şi nu există nicio carte în afara lui care să merite să fie inclusă în el.

This entry was posted in Articole and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Ce s-ar întâmpla dacă…?

 1. gabriel.C says:

  fiti binecuvintati
  totusi daca sar gasi epistola catre laodicea de care este scris in coloseni4:16?
  sint si carti lipsa ale vechiului testament cum ar fi:proorociile lui Enoh, Iuda v14;sau in mai multe locuri in vechiul testament cum ar fi 2imparati 21:17,unde scrie de anumite intamplari care ar trebui sa fie scrise in cartea cronicilor….si aceste portiuni nu sint in biblie,daca sar gasi ar trebui adaugate????

  • gtgospel.wordpress.com says:

   Nu, categoric nu. Daca Dumnezeul atotputernic credea ca acele portiuni de text ar fi vitale pentru copiii Lui, cu siguranta, in providenta Sa, ar fi facut in asa fel incat sa nu se piarda.

 2. Doroteea says:

  Mi`a spus o sora ca la Vatican se gaseste o Biblie veche si completa,iar ceea ce avem noi in case este doar o mica parte din ce se gaseste acolo.Am inteles ca celelalte invataturi sunt ascunse de “public” adica de crestinii de rand…acuma nu stiu ce sa zic,dar s`ar putea sa fie adevarat

  • gtgospel.wordpress.com says:

   Nu stiu carei confesiuni ii apartine “sora” aceasta, dar daca asa crede ea, sigur se inseala. Biblia pe care o avem noi este “Editia competa” pe care Dumnezeu ne-a lasat-o ca sa-L cunoastem pe El si calea pe care trebuie sa mergem. Este adevarat ca Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa au cate o varianta extinsa, care include unele carti necanonice, pe care protestantii, neoprotestantii si evanghelicii le numesc “apocrife” si despre care cred cu convingere ca nu au fost scrise de catre pretinsii autori, ci de persoane care s-au semnat cu pseudonime. Ce scop ar fi avut ca sa faca asta? Foarte simplu: sa aduca argumente in favoarea unora dintre doctrinele dezvoltate de-a lungul timpului in aceste biserici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.