Ce înseamnă să vezi în cineva ceva ce n-a putut vedea nimeni


Nici Isai şi nici fiii săi nu au crezut că David, mezinul familiei, ar putea să iasă în evidenţă cu ceva, tocmai de aceea l-au şi trimis să pască micuţa turmă de oi a famliei. Putea crede cineva că acel copil „cu păr bălai, cu ochi frumoşi şi faşa frumoasă” (1 Samuel 16:12) avea să devină rege lui Israel, şi nu orice fel de rege, ci cel mai iubit şi mai reprezentattiv rege din întreaga istorie a acelei naţiuni? Nu, majoritatea nu! Doar unul singur, bătrânul judecător-profet Samuel, s-a uitat dincolo de aparenţe, dincolo de ceea ce era David atunci şi a văzut ceea ce ar fi putut să devină dacă i s-ar fi dat o şansă.
Câţi dintre noi le-am fi dat o şansă celor câtorva pescari din Galileea de a întoarce lumea pe dos cu noul mesaj de eliberare spirituală prin credinta in jertfa Domnului Isus? Dar, de ce să le dai o şansă când era suficient să le auzi primele vorbe ca să-ţi dai seama că erau „necărturari şi de rând” (Fapte 4:13). Unul singur a putut vedea dincolo de aparenţe: Domnul Isus.
Câţi i-ar fi dat o şansă lui Saul din Tars, nemilosul fariseu care umbla din cetate în cetate ca să-i aresteze şi să-i ucidă pe creştini? Unul singur: Isus Cristos. A, a mai fost un profet bătrân pe nume Anania, care l-a îngrijit pe Saul, i-a predicat Evanghelia şi apoi l-a botezat şi i-a spus din partea Domnului că fusese ales să devină apostolul neamurilor.
Aş putea continua lista cu multe alte personaje si, cu sigurnaţă aţi mai putea adăuga şi voi. Dar îngăduiţi-mi să mai întreb o dată: Lui Isus cine i-ar fi dat o şansă să devină Mesia? Toţi nazarinenii îl considerau un bastard, un copil născut din flori. Natanael a vorbit în numele a mii de galileeni şi în numele a miloane de oameni care aveau să-L privească la fel pe Isus de-a lungul miilor de ani: „Poate ieşi ceva bun din Nazaret?” (Ioan 1:46).
Hai, lăsă-mă să-ţi mai pun o singură întrebare: Ţie ţi-a dat cineva o şansă? A văzut cineva în tine mai mult decât o bucata de carne ambulanta, o faţă frumoasă sau un trup frumos de pe urma căruia să profite; ceva mai mult decât nişte braţe de muncă, bune pe lângă casa omului? NU? Nu din câte ştii tu! Dar Isus poate să-ţi dea o şansă; vrea să-ţi dea o şansă! „Pe cel ce vine la Mine, nu -l voi izgoni afară” (Ioan 6:37).
Dar tu ţi-ai dat o şansă? Uneori noi ne punem singuri piedici pentru că nu vedem potenţialul din noi, ci doar urâţenia faptelor noastre şi consecinţele lor dezastruoase. De dragul lui Isus, dă-ţi o şansă!
Înainte de a încheia şi de a lăsa să citeşti o întâmplare menită să te ajute să te laşi ajutat(ă) atunci când ai nevoie de ajutor, mai vreau să te întreb doar atât: la rândul tău, tu ai dat cuiva o şansă?

Dale Galloway ne spune povestea unui băiat pe nume Teddy Stollard. Nu era genul de copil invitat la petreceri. Stătea cocârjat în banca sa și avea tot timpul o căutătură plictisită. Nu vorbea decât atunci când era întrebat ceva, și doar monosilabic. Nu se îmbrăca niciodată bine, hainele îi miroseau. Ce mai, era un băiat fără pic de șarm!
De câte ori punea note pe lucrările lui Teddy, învățătoarea avea o anumită plăcere perversă să-i bifeze răspunsurile greșite. Ce puțin fler, îi putea pune nota înainte să-i corecteze lucrarea! Pesemne că știa ea mai bine și mai multe, pentru că totul era trecut în rapoartele școlare.
Clasa I: Teddy este un copil bun și promițător, dar are o situație familială precară.
Clasa a II-a: Teddy este tăcut și retras. Mama lui este foarte bolnavă.
Clasa a III-a: Teddy a rămas în urmă cu învățatul. Mama lui a murit. Tatăl lui nu se implică deloc.
Clasa a IV-a: Teddy învață din ce în ce mai puțin. Tatăl său s-a mutat; Teddy stă la o mătușă de-a sa. Are mari probleme.
De Crăciun, toți copiii din clasă au adus daruri și mici atenții. Toate erau împachetate cu grijă, în afară de cel al lui Teddy, care era învelit în hârtie maronie, legat cu bandă adezivă, era pe pachet era scris: „Pentru doamna Thompson, de la Teddy.”
Învățătoarea desfăcea cadourile unul după altul, în așa fel ca toată clasa să vadă despre ce era vorba. Când l-a văzut pe al lui Teddy, a văzut o brățară cu ștrasuri din care cea mai mare parte lipseau, și o sticluță cu parfum din care mai rămăsese foarte puțin. Copiii au început să râdă, dar doamna Thompson nu a făcut-o. Și-a pus brățara la încheietură, spunând: „Nu-i așa că e minunată, copii? Și parfumul acesta, nu miroase bine?”
La sfârșitul orei, Teddy s-a apropiat timid de profesoară: „ Îmi pare bine că v-a plăcut cadoul meu, doamnă Thompson! a șoptit. Mirosiți ca mama mea. Și brățara ei chiar arată frumos pe mâna dumneavoastră.”
După ce Teddy plecă, doamna Thompson își puse capul pe bancă și începu să plângă, rugându-se ca Dumnezeu s-o ierte și s-o ajute să vadă ceea ce El vede când se uită la acest bier orfan.
A doua zi, când copiii au venit iar la școală, doamna Thompson era cu totul transformată. A început să se ocupe mai mult de copiii care aveau nevoie de mai mult ajutor, în special de Teddy. Până la sfârșitul anului, Teddy îi ajunsese din urmă pe majoritatea elevilor, fiind chiar mai bun decât unii dintre ei. O lungă perioadă de timp, doamna Thompson nu mai avu vești despre elevul ei. Apoi, într-o zi, primi un bilet în care scria:
“Dragă doamnă Thomson,
Am vrut să fiți prima care află. Voi termina liceul pe locul al doilea din clasa mea.
Cu dragoste,
Teddy Stollard

Patru ani mai târziu, veni alt bilet:
“Dragă doamna Thompson,
Tocmai mi s-a spus că voi fi șef de promoție. Facultatea nu a fost ușoară, dar mi-a plăcut.
Cu dragoste,
Teddy Stollard

Dupa alti patru ani:
“Dragă doamnă Thomson,
Am dorit să știți că de azi sunt Theodore J. Stollard, Doctor în medicină. Ce spuneți despre asta?
Aș dori să veniți să stați pe locul unde ar fi trebuit să stea mama mea, pentru că dumneavoastră mi-ați ținut loc de familie.
Cu dragoste,
Teddy Stollard

This entry was posted in Devotional and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.