O, cine este Acest Copil?


O, Cine este-acest Copil ce stă culcat în paie,
În timp ce îngerii în cer Îi cântă-n adorare?

Aceasta este întrebarea care ne poate ajuta să înţelegem adevărata semnificaţie a sărbătorii naşterii Domnului Isus. Răspunsurile sunt multe, sau mai degrabă este unul singur cu mai multe nuanţe.
Unii spun că a fost un mare învăţător. Problema este că niciun [alt] mare învăţător nu a pretins că ar fi Dumnezeu.
Alţii spun că a fost un moralist de excepţie. Dar oamenii de felul acesta nu prea sunt văzuţi în compania vameşilor şi păcătoşilor, a femeilor uşuratice şi a politicienilor corupţi. Dimpotrivă, se feresc de ei ca de ciumă tocmai pentru a-şi păstra reputaţia de oameni morali.
Alţii spun că a fost un fanatic religios. Dar fanaticii religioşi nu vorbesc în felul în care a făcut-o Cristos, cu atâta claritate, putere şi autoritate; nici nu se îmbulzesc să ia copilaşii în braţe, ci mai degrabă să organizeze vreun atentat terorist sau vreo sinucidere în masă.
Alţii spun că a fost un profet fals care a pretins a fi salvatorul mult aşteptat. Dar şi oameni de felul acesta au fost mulţi, iar mormintele lor au fost cunoscute contemporanilor lor.
Alţii spun că a fost doar un duh nu o persoană reală, un fel de arătare, de epifanie impersonală. Dar duhurile nu pt fi crucificate, şi nu pot fi ucise.
Alţii spun că nu a existat deloc, că a fost doar un mit. Dar miturile nu împart istoria şi nu resetează calendarele.
Devine din ce în ce mai interesantă întrebarea: Cine este acest Copil?
Pilat l-a numit „nevinovat”. Napoleon l-a numit „Imperatorul iubirii” şi a spus că n-a văzut pe nimeni care să-I semene. Johann Strauss a spus că este „cel mai înalt şi cel mai frumos model de spiritualitate”. John Stewart Mill L-a numit „Călăuza umanităţii”, Francis Cobb a spus că este „regeneratorul umanităţii”. Robert Owen l-a numit „omul fără greşeală”. În 1970 Andrew Lloyd Webber l-a transformat în superstar Rock, iar în 1971 preotul peruvian Gustavo Gitierez l-a transformat în eliberatorul social al săracilor şi oprimaţilor din America Latină.
Cine este acest Copil? Grigore Palama l-a numit „Noul Adam ce înnoieşte continuu umanitatea”, Petre Ţuţea L-a numit „Eternitatea care punctează istoria”, iar pastorul Wilhelm Busch l-a numit „dragostea izbăvitoare a lui Dumnezeu”.
Cine este Acest Copil? Nimeni nu i-a făcut o caracterizare mai frumoasă, profundă şi reală decât Toma îndoielnicul, care s-a uitat la El după înviere, cu ochii larg deschişi, a căzut în genunchi şi a l-a numit: Domnul meu şi Dumnezeul meu!
Îngăduie-mi să [te] mai întreb o dată: Cine este acest Copil… pentru tine?

Advertisements
This entry was posted in Devotional and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s