Fostul pastor luteran Joachim Gauck este noul președinte al Germaniei


Cine ar fi crezut că Germania va ajunge să fie condusă de două persoane care au trăit în fostul stat comunist RDG şi au fost educate în spirit luteran? Atât cancelarul Angela Merkel, fiică de pastor luteran cât şi Joachim Gauck, fost pastor şi fiu de pastor luteran, au trăit în RDG până la căderea Zidului Berlinului în anul 1989.
Joachim gauck a intrat în politică în RDG după ce tatăl său a fost deportat în Siberia din pricina activismului său pentru drepturile omului. În 1965 a devenit pastor în Biserica Luterană din oraşul Rostock. A optat să înceapă studiile teologice deoarece alte universităţi din ţară l-au respins din cauza dizidenţei politice a tatălui său şi a faptului că refuzase în repetate rânduri să devină membru al organizaţiei de tineret a Partidului Comunist. Ordinat ca pastor în anul 1965, a început să vorbească chiar şi în biserică despre democraţie, iar spre sfârşitul anilor 1980 a condus câteva servicii religioase care aveau să ducă în mod direct la demonstraţiile care au precedat căderea Zidului Berlinului.
După reunirea Germaniei Democrate cu cea Federală, pastorul Gauck a devenit şeful comisiei însărcinate cu investigarea activităţii STASI, poliţia secretă a Germaniei de Est. Numit „adevăratul părinte al democraţiei germane”, Joachim Gauck a fost ales Duminică în funcţia de preşedinte al Germanei, funcţie onorifică în această ţară, după ce a obţinut 991 de voturi din cele 1.232 exprimate în cadrul Adunării Federale.

Advertisements
This entry was posted in Stiri and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s