John Piper – God is the Gospel


Te-ai întrebat vreodată de ce are valoare iertarea pe care o dă Dumnezeu? Dar viața veșnică? Te-ai întrebat vreodată de ce și-ar dori o persoană viața veșnică? De ce ar trebui să ne dorim să trăim pentru totdeauna? Aceste întrebări contează, deoarece este posibil să-ți dorești iertarea și viața veșnică din motive care dovedesc că nu ai nici iertarea nici viața veșnică.

Privește la iertare, spre exemplu. S-ar putea să-ți dorești iertarea din partea lui Dumnezeu datorită stării mizerabile pe care ți-o dau sentimentele tale pline de vinovăție. Dorești să fii eliberat. Dacă poți crede că Dumnezeu te iartă, atunci vei avea parte de un sentiment de eliberare, dar nu vei avea neapărat parte și de mântuire. Dacă-ți dorești iertarea numai pentru a obține o stare de eliberare emoțională, nu vei obține iertarea lui Dumnezeu. El nu le dă iertarea celor care o folosesc numai pentru a primi darurile Sale dar nu și pentru a-L primi pe El.

Sau s-ar putea să-ți dorești să fii vindecat de o boală, sau să găsești un serviciu bun, sau un soț, sau o soție. Apoi auzi că Dumnezeu te poate ajuta să obții aceste lucruri, dar trebuie ca păcatele tale să fie mai întâi iertate. Cineva îți spune să crezi că Isus Cristos a murit pentru păcatele tale, și dacă crezi lucrul acesta, păcatele tale vor fi iertate. Iar tu crezi ceea ce-ți spune persoana aceea cu scopul de a da la o parte obstacolul care-ți stă în calea primirii a ceea ce-ți dorești: sănătate, serviciu, soț, soție. Este aceasta mântuirea dată de Evanghelie? Nu cred.

Cu alte cuvinte, contează ceea ce speri că vei obține prin iertare. Contează de ce îți dorești ceea ce îți dorești. Dacă îți dorești iertarea numai de dragul de a te putea bucura de creație, atunci Creatorul nu este onorat iar tu nu ești mântuit. Iertarea este prețioasă datorită unui singur motiv ultim: că îți permite să te bucuri de comuniunea cu Dumnezeu. Dacă nu îți dorești iertarea pentru acest motiv, nu o vei primi deloc. Dumnezeu nu se va lăsa folosit pe post de bani cu care poți cumpăra idoli.

În mod similar întrebăm: de ce ne dorim viața veșnică? Cineva ar putea spune: deoarece alternativa este iadul, iar iadul este dureros. Altcineva ar putea spune: pentru că nu va fi nicio tristețe acolo. Altcineva ar putea adăuga: cei dragi ai mei au mers acolo și îmi doresc să fiu împreună cu ei. Alții s-ar putea să viseze la o viață nesfârșită cu sex și bani. Pe când alții pot visa la comori mai nobile decât cele de pe pământ. În toate aceste dorințe lipsește un singur lucru: Dumnezeu.

Motivul mântuitor pentru care trebuie să-ți dorești viața veșnică ne este dat în Evanghelia după Ioan 17:3 – “Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Cristos, pe Care L-ai trimis Tu.” Dacă nu ne dorim viața veșnică pentru motivul că aceasta înseamnă bucurie în Dumnezeu, atunci nu vom avea viața veșnică. Ne păcălim pe noi înșine crezând că suntem creștini, dacă folosim Evanghelia glorioasă a lui Cristos pentru a obține lucrurile pe care le iubim mai mult decât Îl iubim pe Cristos. Vestea bună nu se va dovedi a fi bună pentru acei oameni pentru care Dumnezeu nu este bunul suprem.

Iată cum a spus Jonathan Edwards lucrul acesta într-o predică din 1731. Citește cu mare atenție cuvintele acestea și lasă-le să te trezească la adevărata bunătate a iertării și vieții:

“Adevăratul bun al celor răscumpărați se găsește în Dumnezeu. Dumnezeu Însuși este marele bun în posesia și bucuria căruia sunt aduși aceștia prin răscumpărare. El este bunul cel mai înalt și suma tuturor bunurilor pe care le-a cumpărat Cristos. Dumnezeu este moștenirea sfinților; El este partea de moștenire a sufletelor lor. Dumnezeu este bogăția și comoara lor, mâncarea lor, viața lor, locuința lor, ornamentul și diadema lor, onoarea și gloria lor veșnică. Ei nu-L au decât pe Dumnezeu în cer; El este marele bun pe care-L primesc la moarte cei răscumpărați, bunul la care vor învia ei la sfârșitul lumii. Domnul Dumnezeu, El este lumina Ierusalimului ceresc; El este “râul apei vieții” care curge și pomul vieții care “se află în Raiul lui Dumnezeu.” Excelențele și frumusețile glorioase ale lui Dumnezeu sunt acelea care vor bucura veșnic mințile sfinților și dragostea lui Dumnezeu va fi sărbătoarea lor veșnică. Cei răscumpărați se vor bucura desigur și de alte lucruri; se vor bucura de îngeri, se vor bucura unul de celălalt, sau de orice altceva care va produce bucurie și anume de tot ceea ce se va vedea din Dumnezeu în ei.” (Predicile lui Jonathan Edwards [New Haven: Yale University Press, 1999], p. 74-75).

Savurându-L pe Dumnezeu din Evanghelie, împreună cu voi,

Pastor John Piper.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.