A doua zi a conferintei Dumnezeu este Evanghelia – John Piper

Sesiunea de seara a celei de-a doua zile a conferintei a inceput cu o definitie a dragostei lui Dumnezeu, oferita de John Piper: Dragostea lui Dumnezeu, a spus acesta, este dedicarea Sa pentru a face tot posibilul ca noi sa cunoastem gloria Sa. 
Dar de ce este Dumnezeu atat de interesat de propria-I imagine si de popriul Nume sau de propria-I glorie? Raspunsul ne trimite in vesnicia necreata. Interesul lui Dumnezeu pentru gloria Lui se vede in :
1. Predestinare. Dumnezeu ne-a ales pentru mantuire astfel incat El sa fie glorificat (Efeseni 1:5).
2. Creatie. Isaia 43:6-7 spune: “Adu-Mi fiii din tarile departate si fiicele de la marginea pamantului, pe toti cei ce poarta Numele Meu si pe care i-am facut spre slava Mea, pe care i-am intocmit si i-am alcatuit”. Noi nu putem mari slava Lui, ci doar sa o reflecam.
3. Intruparea lui Cristos – Luca 2:10-14. Ingerii au spus: “Slava lui Dumnezeu in locurile preainalte”. Scopul intruparii este gloria lui Dumnezeu.
4. Ispasirea – Romani 3:25-26 De ce a murit Cristos? Ce scop are ispasirea? Voia sa arate neprihanirea lui Dumnezeu. Dar de ce are nevoie Dumnezeu sa-Si demonstreze neprihanirea? Pentru ca asta vorbeste despre gloria Sa, despre Maretia Sa.
5. Sfintirea. Filipeni 1:9-11 Rugaciunea apostolului pentru sfintirea filipenilor, care trebuia sa aiba ca scop glorificarea lui Dumnezeu.
6. Glorificarea credinciosilor. 2 Tes 1:9-10 Motivul pentru care se va intoarce Crisos: sa fie glorificat in sfintii Sai si apoi sa prezinte tot rodul jertfei Sale inaintea Tatalui pentru gloria Sa vesnica.
Inca o data, de ce este Dumnezeu obsedat de propria-I glorie?
Michael Praus este un editor la London Financial Times si a scris un articol in cae Il acuza pe Dumnezeu de egomanie
Eric Rees, istoric, il numeste pe Isus egomaniac. 
Brad Pitt Il acuza si el pe Dumnezeu egomanie
D.A. Carson vorbeste despre diferenta studentilor de astazi fata de cei de acum 30 de ani. Atunci intrebarile lor erau de natura istorica, precum: de unde sti m ca Isus a inviat. Acum insa intrebarile sunt de natura morala: cum ma pot inchina unui Dumnezeu atat de interesat de Sine?
Raspunsul lu JP este extraordinar: Prin interesul fata de gloria Sa, Dumnezeu Isi arata dragostea fata de noi, pentru ca atunci cand Isi preamareste slava, ne arata de fapt cat de mult ne iubeate si cat de mult vrea sa ne bucuram in vesnicie de slava Sa. Cu cat intelegem mai biane slava lui Dumnezeu si cu cat o veem mai clar, bucuria noastra in El creste.
Dumnezeu ne arata dragostea preamarindu-Se. Ne face sa ne bucuram vesnic de El si cu cat slava Lui e mai mare, bucuria noastra va fi mai mare.
Acum, de ce Evanghelia ne vorbeste atat de mult si de clar despre Dumnezeu si despre gloria Lui? Pentru ca Dumnezeu este Vestea cea mai Buna. El este subiectul cental al Scripturii. In cele din urma, istoria se va incheia cu universul intreg aplecat la picioarele Sale. Dar ce este Evanghelia?
a. Evanghelia este un plan – 1 Cor 15:3, nu un plan secundar, ci planul vesnic al Creatorului.
b. Evanghelia este un eveniment – Cristos a murit si a inviat, acesta este temeiul Evangheliei si este un eveniment istoric. Daca lucrurile nu ar fi asa, atunci noi am fi pierduti.
c. Evanghelia este un rezultat al mortii lui Cristos 
i. Isus a atras asupra Sa mania lui Dumnezeu. Galateni 3:13 – Cristos a devenit blestem pentru noi, pentru ca binecuvantarea lui Dumnezeu sa se reverae peste noi.
ii. Isus a platit pentru pacatele noastre. 1 Petru 2:24 “El a purtat pacaele noatsre in trupul Sau pe lemn”.
iii. Isus s implinit dreptatea plenara pe care Dumnezeu ne-o imputa noua.
iv. Isus ne-a oferit viata vesnica. Romani 6:23 
d. Evanghelia este o oferta gratuita. Ioan 3:16.
e. Evanghelia este o aplicare a realizarilor mai sus amintite pe care Duhul Sfant o face in viata noastra. Acele realizari devin ale noastre.
i. suntem uniti cu Cristos. 
ii. avem iertarea pacatelor. FA 10:43
iii. suntem socotiti neprihaniti in Cristos 1 Cor 5:21
iv. primim viata vesnica Ioan 3:15 
Dar toate aceste realizari si toata aplicarea lor in dreptul vietii noatsre au ca scop o ultima si finala binecuvantare:
v. Tinta Evangheliei este sa imi gasesc satisfactia deplina in Dumnezeu. Ps 16:11: “Inaintea Ta sunt bucurii nespuse si desfatari vesnice la dreapta Ta”.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to A doua zi a conferintei Dumnezeu este Evanghelia – John Piper

 1. Vasile Bel says:

  Am ascultat prelegerea fratelui John Piper din aceasta dimineata si mi-a placut.
  La intrebari mi se pare o exagerare sa spui ca numai calvinismul este biblic si ca celelalte interpretari sunt nascute dintr-o gindire filozofica.
  Imi place de fratele pentru ca este foarte organizat in gindire.
  Multumesc pentru toate gindurile postate pentru ca am reust sa-mi fac o ideie despre conferinta.

  • gtgospel.wordpress.com says:

   Din nou, cu drag. Cat despre exclusivismul sistemului teologic calvinist, ce sa zic… nu orice sistem teologic, precum si orice denominatie crestina si orice religie, daca largim spectrul, sunt exclusiviste? Asa se intampla aici sub soare din cauza cunoasterii si a intelegerii limitate. Fiti binecuvantat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.