Andrei Pleșu: ”E mai bine să fii cuplat la actualitatea Bibliei, decât la actualitatea jurnalelor de știri, care devin în mod ilicit Biblia cotidiană”


Ieri seara, Andrei Pleșu și-a lansat cartea “Parabolele lui Iisus – Adevărul ca poveste” la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, deschisă ieri.

Spațiul generos al noii librării Humanitas din București a fost neîncăpător pentru cei aproape 400 de oameni care au venit să asiste în seara aceasta la lansarea volumului “Parabolele lui Iisus – Adevărul ca poveste” de Andrei Pleșu. Înainte să-i dea cuvântul autorului, Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, a spus că nu întâmplător Librăria Humanitas de la Cișmigiu s-a deschis cu lansarea acestei cărți: “Aici este o brutărie spirituală. În mintea mea, «pâinea noastră cea de toate zilele» nu este o mulțumire pentru pâinea pe care o avem zi de zi. Lucrul acesta ține de o administrație și de felul în care se organizează oamenii. Iisus n-a venit pe lume ca să le dea oamenilor să mănânce zi de zi, ca pâine materială. Pâinea pentru care i se mulțumește este pâinea spiritului. Distincția e făcută limpede în Evanghelie. Dacă dieta spirituală presupune cartea, este normal ca o casă a cărții să se deschidă cu o carte despre mesajul spiritual, cel mai frumos dar care i-a fost făcut omului pe lume.”
Andrei Pleșu a precizat de la bun început că se vede nevoit să-și justifice demersul: “În lumea de astăzi, dacă scrii o carte pe teme religioase și nu ești teolog sau popă, trebuie să te explici, fiindcă ești suspect. Din partea teologilor, apare o stupoare în fața unui intrus care vine într-un teritoriu de obicei atribuit, delegat, stabilit. De partea oamenilor de cultură curenți apare ideea că un om cât de cât inteligent, un om al veacului nu prea are a se ocupa de o tematică desuetă.”
Acestor două categorii Andrei Pleșu a dorit să le transmită un mesaj, prin cartea sa. “Mi s-a părut că ar fi binevenit un mesaj către colegii mei din intelectualitatea laică. Adică ar fi bine dacă aș putea să le transmit colegilor mei, care sunt moderni, postmoderni, branșați, lucizi, inteligenți, politically correct, că nu pot cu două mișcări să dea de-o parte o tradiție și o colecție de texte care au format mentalul european. E ceva de gândit aici, e ceva de înțeles aici, nu vă grăbiți să evacuați aceste texte din experiența voastră interioară!”
De asemenea, Andrei Pleșu a spus că are un mesaj și pentru Biserica ortodoxă: “Biserica noastră are, într-o anumită zonă a ei, o înclinație aș spune folclorică spre invalidarea studiului, a intelectului, a cercetării. S-ar zice că lucrurile acestea pun în pericol trăirea. Nu strică un pic de studiu. Biblioteca nu e chiar iadul și inteligența nu e neapărat un păcat. Biserica, dacă nu întreprinde un efort în a se integra și în dezbaterea academică, riscă să rămână izolată.”
La finalul discursului său, Andrei Pleșu a opus actualității cotidiene, pe care o consideră “proastă”, o alta substanțială: “Am vrut să mă smulg eu însumi și să-l provoc și pe cititor să se smulgă din ceea ce aș numi actualitatea proastă în care trăim. Actualitatea proastă e o actualitate care se termină mâine, fiindcă mâine vine altă actualitate. Noi suntem intoxicați, trăim într-o țară intoxicată. Trăim într-o țară în care credem că actualitatea înseamnă schimburi de replici, brânciuri și lupte electorale. Există o altă actualitate, actualitatea întrebărilor atemporale. Întrebări de tipul ce sens are viața?, ce înseamnă suferința?, ce înseamnă răul?, ce înseamnă iubirea? Acestea sunt întrebări care sunt valabile și mâine, care au fost valabile și acum o mie de ani și vor fi valabile și peste o mie de ani, dacă nu câștigă în toată lumea alegerile cine nu trebuie. Am vrut să spun cu această carte că actualitatea e în altă parte. Că nu există nici Crin Antonescu, nici Traian Băsescu, nici Șova, nici Stânișoară, nici Surupăceanu – ăștia nu există! În schimb întrebările pe care le propune textul sacru există. Și zic că e mai bine să fii cuplat la actualitatea Bibliei, a parabolelor lui Iisus, decât să fii cuplat la actualitatea jurnalelor de știri, care devin în mod ilicit Biblia cotidiană.”
Sursa: adevarul.ro

This entry was posted in Stiri and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Andrei Pleșu: ”E mai bine să fii cuplat la actualitatea Bibliei, decât la actualitatea jurnalelor de știri, care devin în mod ilicit Biblia cotidiană”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.