William Lane Craig – Este Isus singura cale spre mantuire?


Pluralismul religios afirmă că toate religiile sunt adevărate și acuză creștinii că sunt aroganți și imorali când declară că Isus și creștinismul este singura cale către Dumnezeu.
Argumentul se întoarce către pluraliști în felul următor:
[1] Să presupunem că am făcut tot ce îmi stă în putere să aflu care religie e adevărată și am aflat că este creștinismul. Am citit varii texte din Scriptură, am mers la întâlniri în care toți liderii religioși și-au prezentat pozițiile, m-am rugat și am căutat ghidare spirituală și am ajuns să fiu convins că doar creștinismul este adevărat. Ce altceva ar trebui să fac? Dacă cred în Hristos pentru că consider afirmațiile pe care le face adevărate ar trebui să fiu categorisit ca arogant?
[2] Este imoral și arogant să susții o poziție religioasă care este respinsă de majoritatea oamenilor și care implică că toate celelalte religii sunt false și acest lucru înseamnă că pluralismul religios este imoral și arogant fiindcă el declară că toate religiile sunt false și doar pluralismul religios este adevărat. Pluraliștii religioși, care sunt doar câțiva, au dreptate, și marea majoritate sunt greșiți! Câtă aroganță!
Un alt argument greșit împotriva particularismului religios este că credințele religioase sunt relativ culturale. Spre exemplu: dacă te-ai născut în Pakistan trebuie să fii musulman sau dacă te-ai născut în Irlanda ești catolic. Așa că nici una dintre aceste religii particulare nu pot fi adevărate.
[1] Dacă pluraliștii religioși s-ar fi născut în Pakistan sau Spania, atunci ei s-au născut ca niște particulariști religioși! Așa că prin propriul argument pluralistul religios este fals. Credința lui este rezultatul accidental al faptului că s-a născut în societatea vestică.
Sunt alte trei întrebări pe care se pun cu privire la particularismul religios:
[1] De ce nu a creat Dumnezeu o lume în care El ar fi știut că fiecare L-ar fi primit cu siguranță pe Hristos și ar fi fost salvat?
Dacă o asemenea lume ar fi fost posibilă Dumnezeu ar fi creat-o. Creând o lume liberă Dumnezeu a acceptat faptul că unii Îl vor respinge și vor fi pierduți. Această întrebare ridică o imposibilitate logică: să faci pe cineva (care este liber) să facă ceva. Așa că într-o lume în care toată lumea este liberă nu există nici o garanție că fiecare care aude Evanghelia, va fi salvat.
[2] Dacă Dumnezeu este Atotiubitor și Atotputernic, El nu ar prefera o lume în care toată lumea aude Evanghelia și este salvat decât o lume în care unii oameni sunt pierduți?
Să presupunem că o astfel de lume – în care toți oamenii sunt salvați – ar fi posibilă doar dacă ar fi formată din câțiva oameni – trei sau patru și dacă Dumnezeu ar fi creat mai mulți – unii nu ar fi crezut și ar fi fost pierduți.
Întrebare: un Dumnezeu plin de dragoste ar prefera una dintre aceste lumi radicale subpopulate în locul unei lumi în care mulțimi de oameni Îl primesc liber pe Hristos și sunt salvați, în timp ce unii Îl resping liber pe Hristos? De ce ar trebui ca bucuria celor ce Îl primesc liber pe Hristos să fie anulată pentru că unii disprețuiesc liber dragostea și iertarea lui Dumnezeu?
[3] De ce Dumnezeu nu a dus Evanghelia oamenilor ce au respins lumina generală a revelației dar care ar fi crezut dacă ar fi auzit Evanghelia?
Răspuns: nu există astfel de oameni. Dumnezeu a aranjat lumea în așa fel încât cei care ar răspunde Evangheliei s-au născut la locul și timpul în care să fi auzit Evanghelia. Cei care nu răspund revelației lui Dumnezeu în natură și conștiință și niciodată nu aud Evanghelia nu i-ar fi răspuns niciodată nici dacă ar fi auzit-o. Nimeni nu e pierdut datorită lipsei de informație sau datorită unui accident istoric sau geografic. Oricine va vrea să fie salvat va fi salvat.
Sursa: blogultrezirespirituala.wordpress.com

This entry was posted in Articole and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.