Istoria imnului “Harul ce curge prin Golgota” (1911)

„[..]. dar unde s- înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit şi mai mult, pentru ca, după cum păcatul a stăpânit dând moartea, tot aşa şi harul să stăpânească dând neprihănirea, ca să dea viaţa veşnică, prin Isus Cristos, Domnul nostru” (Romani 5:20b-21).

Harul lui Dumnezeu este una dintre temele majore ale Noului Testament. El este nu doar suficient, ci este abundent pentru oricine crede şi se încrede în Isus Cristos ca unic Salvator (2 Corinteni 9:8). Cu toate acestea, el nu trebuie văzut ca ceva ce găseşti oriunde şi oricând, pentru că altfel pate fi transformat în ceea ce Dietrich Bonhoeffer numea „har ieftin”. Teologul german, care a trăit în prima parte a secolului al XX-lea, a tras în vremea sa un semnal de alarmă pentru cei ce doreau să facă din harul lui Dumnezeu un bun de consum pe care ţi-l poţi procura la orice oră vrei, de la magazinul din colţ. El spunea că „mântuirea este gratuită, dar nu este ieftină”. Harul este har dacă rămâi în el, nu dacă îţi baţi joc de el.
Julia H. Johnston, autoarea imnului “Harul ce curge prin Golgota”, s-a născut în ziua de 21 Ianuarie 1849 în Salineville, Ohio. La vârsta de 6 ani s-a mutat împreună cu părinţii în Peoria, Illinois, unde tatăl său primise o slujbă de păstor. Câţiva ani de zile mai târziu, Julia a început să slujească în cadrul Şcolii Duminicale, şi a condus acest departament vreme de 40 de ani. De asemenea, a fondat şi a condus ca preşedinte Societatea Misionară din Peoria.
Printre marile pasiuni ale Juliei a fost şi acea de a scrie imnuri. A scris aproximativ 500 de imnuri, primul volum fiind publicat în 1911 în Chicago, Illinois, de către Asociaţia Institutului Biblic de Colportori. Cel mai cunoscut imn al Juliei Johnston este „Harul ce curge prin Golgota”, care este dedicat în întregime lucrării harice a lui Dumnezeu. A fost scris în anul 1910, dar a apărut un an mai târziu, într-o culegere de imnuri a lui Daniel B. Towner. El spune:
Harul ce curge prin Golgota m-a mântuit, m-a fericit;
Domnul Isus a fost răstignit Şi-al meu păcat El l-a ispăşit.
R: Harul, harul, harul e darul nemeritat,
Harul, harul, pe veci cu Tatăl m-a împăcat.

Am fost robit de al meu păcat, ce-atât de greu m-a apăsat,
Dar la Isus eu am alergat, prin harul Său m-a eliberat.
Tu, dragul meu, astăzi eşti chemat să vii la El, să fii iertat;
Pleacă-ţi genunchii şi inima, prin harul Său tu vei fi salvat.

Julia H. Johnston a murit pe data de 6 Martie 1919 în Peoria, Illinois.
Melodia imnului a fost compusă de Daniel B. Towner, care a fost vreme îndelungată directorul departamentului de muzică al Institutului Biblic Moody. Printre melodiile compuse de el, cele mai cunoscute sunt cele ale imnurilor „Când umblăm cu Domnul” şi „Multă vreme eu am rătăcit”.

Extras din cartea Voi cânta doar despre Isus: Istorisiri despre comnpunerea imnurilor sacre, de Bebe şi Bianca Ciauşu (Casa Cărţii, 2011), p. 104.

 

This entry was posted in Istoria Imnurilor and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Istoria imnului “Harul ce curge prin Golgota” (1911)

  1. Pingback: Istoria imnului “Harul ce curge prin Golgota” (1911) | Ciprian I. Bârsan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.