Sapte moduri prin care vorbeste crucea

jesus on the cross In urma unui sondaj de opinie care anunta care este cel mai iubit imn din toate timpurile, „Pe un deal departat” (n. tr. „The Old Rugged Cross” in engleza ) a fost cel mai popular. Autorul acestui imn, George Bennard , considera crucea ca fiind nu doar un simbol al crestinismului, ci chiar inima lui.
Peste cateva zile, crestinii din tarile cu populatie preponderent catolică din intreaga lume vor sarbatori suferintele lui Hristos, iar peste cinci saptamani și cei din tarile ci populatie preponderent ortodoxa, convinsi fiind că ea, crucea, este cu adevarat centrul rascumpararii lui Dumnezeu. Crucea vorbeste despre multe lucruri pe care trebuie sa le intelegem cu privire la Dumnezeu, la noi, la nevoile noastre, la datoria noastra si la speranta noastra.
In timp ce meditam recent la cruce, mi-am notat 7 moduri prin care crucea vorbeste:

1. Crucea arata spre starea noastra pacatoasa.
Noi ne putem crede buni si valorosi, dar crucea spune ca toti suntem pacatosi si meritam moartea si judecata. Mai mult decat atat, spune ca pacatul nostru este atat de mare incat a fost nevoie de sangele Fiului scump si nevinovat al lui Dumnezeu ca sa-l ispaseasca. Suferinta lui Hristos pe cruce a fost pedeapsa pe care noi o meritam pentru multele noastre incalcari ale legii lui Dumnezeu.

Biblia spune „Fiindca plata pacatului este moartea”(Rom. 6:23).” „Noi rataceam cu toţii ca niste oi, fiecare isi vedea de drumul lui; dar Domnul a facut sa cada asupra Lui nelegiuirea noastra a tuturor.”(Isaia 53:6). „Pe Cel ce n-a cunoscut niciun pacat, El L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu în El.”(2 Corinteni 5:21)

2. Crucea vorbeste despre dragostea extraordinara a lui Dumnezeu si despre harul Sau minunat.
Trebuie sa va marturisesc ca ar fi posibil sa doresc sa-mi dau viata pentru o persoana buna. Cu toate acestea, ma indoiesc profund ca as vrea sa dau viata fiului sau fiicei mele pentru a salva un dusman. Totusi, aceasta a facut Dumnezeu cand L-a dat pe Hristos ca sa ne salveze si sa ne ofere darul vietii vesnice. Prin respingerea regulilor lui Dumnezeu pentru viata noastra, noi suntem din punct de vedere spiritual calcatori ai legii . Dar prin Cruce, Dumnezeu ne cauta si face o oferta de impacare, care nu se bazeaza pe meritele noastre, ci pe bunatatea Sa.

Biblia spune „ Fiindcă atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vecinica.”(Ioan 3:16). „Dar Dumnezeu Isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi.”(Romani 5:8)

3. Crucea arata cat de mult uraste Dumnezeu pacatul.
Unii confunda rabdarea lui Dumnezeu fata de un comportament pacatos cu aprobarea Lui. Dumnezeu nu vrea ca vreunul sa piara prin pedeapsa. El asteapta si tanjeste ca oamenii sa se intoarca de la pacatele lor. Scena ingrozitoare de pe acea cruce inca demonstreaza mania lui Dumnezeu fata de orice incercare de a-I incalca autoritatea Sa suverana. Este adevarat ca Dumnezeu este un Dumnezeu iubitor. Cu toate acestea, crucea descopera ca Dumnezeu este de asemenea drept si Se va purta aspru cu cei ce nu accepta remediul Sau pentru rebeliunea lor. Fie acceptam pedeapsa lui Dumnezeu pentru pacatele noastre via Hristos pe cruce, fie vom asptepta propria noastra pedeapsa.

Biblia spune „Domnul nu intarzie in implinirea fagaduintei Lui, cum cred unii; ci are o indelunga rabdare pentru voi, si doreste ca niciunul sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta.”(2 Petru 3:9).
Dumnezeu este un judecator drept, un Dumnezeu care Se manie in orice vreme.”(Psalmul 7:11)
Nu va inselati: <> Ce seamana omul, aceea va si secera.”(Galateni 6:7)

4. Crucea vorbeste despre inlaturarea vinovatiei.
Recent, o tanara care lucra ca ospatara intr-un restaurant mi-a marturisit ca a facut cateva greseli cumplite in viata. Spunea ca i-a cerut iertare lui Dumnezeu, dar inca se simte vinovata. Am incurajat-o sa priveasca la cruce ori de cate ori vine sentimentul vinovatiei si apoi sa-si spuna, toate pacatele mele au murit impreuna cu Hristos pe acea cruce – rusinea si vina mea au fost inlaturate acolo. Deodata, fata ei a stralucit iar ochii au lacrimat imediat ce a cuprins-o bucuria de a sti ca datorita crucii rusinea ei deja disparuse.

Biblia spune „Acum dar nu este nicio osandire pentru ceice sunt in Hristos Isus, cari nu traiesc dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului.”(Romani 8:1)

5. Crucea acuza intelepciunea omeneasca.
Astazi, asa-numitii invatati, intelectualii, umanistii, ateii considera crucea ca fiind o nebunie. Dar nu prin filozofie, psihologie, stiinta, tehnologie sau alte discipline asemanatoare ale omenirii a ales Dumnezeu sa salveze lumea; ci prin cruce. Crucea este un nonsens total pentru multi, dar pentru cei care au cunoscut puterea ei prin propria lor experienta, ea este singura metoda prin care stricaciunea indivizilor si a lumii poate fi schimbata pentru totdeauna. Cred important faptul ca orice progres major al omenirii poate fi urmarit in decursul istoriei pana la biserica ce tine ridicat steagul crucii.

Biblia spune „Unde este inţeleptul? Unde este carturarul? Unde este vorbaretul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu intelepciunea lumii acesteia?Caci intrucat lumea, cu intelepciunea ei, n-a cunoscut pe Dumnezeu in intelepciunea lui Dumnezeu, Dumnezeu a gasit cu cale sa mantuiasca pe credinciosi prin nebunia propovaduirii crucii. Iudeii, intr-adevăr, cer minuni şi Grecii cauta intelepciune; dar noi propovaduim pe Hristos cel rastignit, care pentru Iudei este o pricină de poticnire, şi pentru Neamuri o nebunie.”(1 Corinteni 1:20-23)

6. Crucea vorbeste despre modul in care trebuie sa traim.
Traim intr-o vreme in care ni se spune ca mijlocul pentru a fi impliniti este sa strangem tot ce putem, sa ne bucuram de toate placerile posibile, sa nu ne refuzam nimic, pentru ca azi traiesti si maine vei muri. Fii propriul tau dumnezeu si slujeste-te, acesta e mesajul. Dar crucea ne invata ca viata capata sens prin ceea ce dam si nu prin ceea ce primim. Succesul se afla in a da viata lui Dumnezeu si semenilor, nu in a o pastra pentru noi. In plus, nu exista ispasire daca nu este jertfa – daca nu este cruce. Prin cruce se creeaza adevarata fratietate. Crucea ne obliga pe fiecare dintre noi sa-i tratam pe ceilalti cu jertfa de sine si indurare, asa cum ne-a tratat Dumnezeu pe noi in Hristos.

Biblia spune „Apoi a zis tuturor: <>”(Luca 9:23) „Pentru ca oricine va vrea sa-si scape viata, o va pierde; dar oricine isi va pierde viata pentru Mine, o va castiga.”(Matei 16:25)

7. Crucea promite ca tragedia poate fi schimbata in triumf.
Ce poate fi mai rau decat Fiul lui Dumnezeu, nevinovat si drept in toate caile Lui, sa fie crucificat pe o cruce nemiloasa? Cu toate acestea, Dumnezeu a luat cea mai mare tragedie din istoria umanitatii si a transformat-o in salvarea noastra. Poate ca cineva intreaba, ce poate fi mai rau decat ceea ce mi s-a intamplat mie? Mi-am pierdut locul de munca. Am cancer. Sunt in inchisoare. Tocmai am pierdut o persoana draga care mi-a murit etc. Crucea ne spune ca Dumnezeu este specializat in luarea celor mai rele situatii si transformarea lor in ceva incredibil de frumos. Noi cunoastem acea putere a transformarii atunci cand ascultam si credem ceea ce ne spune crucea. S-ar putea sa nu intelegem toate motivele pentru care suferim, dar crucea spune ca Dumnezeu nu este distant fata de suferintele noastre. El participa impreuna cu noi in durerea noastra si in cele din urma indreapta orice rau.

Biblia spune „Deci, ce vom zice noi în fata tuturor acestor lucruri? Daca Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastra? El, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau, ci L-a dat pentru noi toti, cum nu ne va da fara plata, impreuna cu El, toate lucrurile?”(Romani 8:31,32)

Exista ceva atat de binecuvantat ca si crucea lui Hristos? Cred ca nu. Mesajul ei este esenta crestinismului. Ea vorbeste celor mai puternice intrebari ale noastre- celor mai puternice dorinte ale noastre.

De aceea si eu, impreuna cu George Bennard si milioane de oameni din intreaga lume, spun

„Cu privirea spre Domnul voi sta
Amintindu-mi mereu jertfa Sa
Si ca El,crucea mi-o voi purta
Pana-n cer, cand coroana-mi va da.”

Ma rog sa faci si tu la fel.

Material preluat de pe http://www.christianpost.com si tradus de Alexandra Leucuta

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Sapte moduri prin care vorbeste crucea

  1. Pingback: Sapte moduri prin care vorbeste crucea « Pas(i)unea pastorilor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.