De ce catolicii şi ortodocşii sărbătoresc Paştele la date diferite?

difrente paste Pentru că anul acesta credincioșii din ţările cu populaţie majoritar catolică şi cei din ţările cu populaţie majoritar ortodoxă sărbătoresc „Paştele” la diferenţă de cinci săptămâni, mulţi se întreabă de ce există această diferenţă? Iată cum stau lucrurile.

Deşi sărbătoarea Paştelui aminteşte de eliberarea evreilor din Egipt (Exod 12:42-51), trebuie să spunem că noi, creştinii, nu mai sărbătorim Paştele – cel puţin nu în înţelegerea vetrero-testamentară a termenului, ci sărbătorim moartea şi învierea Mântuitorului Isus Cristos. Vechiul Legământ a luat sfârşit şi a fost înlocuit cu Noul Legământ (Cf. Evrei 8: 1-13). De aproape două milenii ani încoace, creştinii celebrează nu ieşirea poporului Israel din Egipt ci pe „Cristos, Paştele nostru [care] a fost jertfit” (cf. 1 Corinteni 5:7). De aceea pentru creştinii din lumea întreagă cea mai importantă sărbătoare este învierea Domnului Isus Cristos.

Însă, celebrarea învierii lui Cristos nu a fost rânduită nici de Cristos însuşi, nici de apostoli şi nici de sfinţii din Biserica Primară, ci de sinoadele ecumenice, deşi creştinii sărbătoreau învierea potrivit propriei înţelegeri. În primele trei secole ale erei creştine au existat diferite date modalităţi de sărbătorire a învierii lui Cristos, acesta fiind unul dintre motivele pentru care împăratul Cosntantin cel Mare a organizat în anul 325 primul Conciliu Ecomenic la Niceea în anul 325. Episcopii întruniţi atunci, care au avut ca principal obiectiv pe ordinea de zi combaterea arianismului, au statuat mai multe reguli pentru Biserica Creştină, printre care şi celebrarea Învierii în prima duminică după luna plină ce urmează echinocţiului de primăvară (cu specificaţia de a nu fi în aceeaşi zi cu Paştele evreiesc, caz în care Învierea ar fi trebuit sărbătorită cu o săptămână mai târziu decât Paştele).

Problema a fost că mulţi dintre episcopii care au participat la Conciliu (şi mulţi dintre cei care nu au participat) nu au fost de acord cu această hotărâre din pricina obiceiurilor locale şi a calculelor diferite folosite pentru stabilirea sărbătorii. Unii au spus că Luna plină este un fenomen cu dată variabilă – în funcţie de poziţia Soarelui, a Lunii şi a Pământului – iar echinocţiul de primăvară este un fenomen cu dată fixă (21 martie), de aceea nu vor putea stabili întotdeauna cu exactitate aceeaşi dată. În fine, diferenţele de calcul dintre bisericile creştine (în speţă cea catolică şi cea ortodoxă) provin astăzi din calendarele pe care le folosesc pentru anul religios. Încă din anul 46 î. CR., Imperiul Roman a adoptat un calendar conceput de Sosigene, numit „Calendarul Iulian”, doar că acesta prezenta mai multe erori. Unele au fost corectate, iar altele nu. În anul 8 î.Cr. s-au făcut mai multe corecturi, iar Dionisie Exiguul a făcut altele. În anul 540, ca urmare a calculelor lui Dionisie, Biserica Apuseană şi cea Răsăriteană au sărbătorit Învierea lui Cristos împreună. Însă, începând cu anul 1583, Papa Grigore al XIII-lea a decis o nouă modificare prin suprimarea a 10 zile din calendarul Iulian. Această măsura nu a fost adoptată şi de Bisericile Ortodoxe din Răsărit, de aceea datele nu au mai coincis decât întâmplător. Prin urmare, Biserica Catolică calculează data Învierii după o formulă ecleziastă pentru a calcula luna plină, de după echinocţiul de primăvară, pe când ortodocşii iau ca reper luna plină astronomică. În anul 1923 la Constantinopol trimişii mai multor Biserici Ortodoxe au decis trecerea la calendarul Gregorian. Potrivit acestei modificări creştinii catolici şi cei ortodocşi pot sărbători în aceeaşi zi doar Naşterea Domnului, pe 25 Decembrie.
Diferenţele de sărbătorire a Învierii lui Cristos între catolici şi ortodocşi sunt de maximum cinci săptămâni, pe un ciclu de 19 ani, anul acesta (2013) fiind cel în care se înregistrează maximul diferenţei.

This entry was posted in Articole, Întrebări dificile, răspunsuri corecte and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De ce catolicii şi ortodocşii sărbătoresc Paştele la date diferite?

  1. ebibliotecaonline says:

    Multumesc pentru informatie. Zilele trecute chiar ma chinuiam sa imi amintesc de diferenta intre Sarbatoarea Pastelui la Catolici si cea la Ortodoxi. Si nu am reusit sa imi amintesc daca am stiut vrodata.Acum stiu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.