Mark Driscoll răspunde controversatei abordări a lui Rob Bell pe tema iadului

manly-mark-driscoll-vs-feminine-rob-bell Pastorul Mark Driscoll spune că nu intenţionează „un atac personal” prin articolul său publicat luni pe tema iadului. Dar un pasaj din articol ce se referă la faptul că un Dumnezeu iubitor trimite oameni în iad îl aduce inevitabil în mijlocul dezbaterii încărcate emoţional ce s-a iscat în jurul noii cărţi a lui Rob Bell ce a apărut nu demult.
Driscoll, cunoscut ca fiind un teolog aprig, răspunde argumentului că „un Dumnezeu iubitor nu va trimite miliarde de oameni într-un iad oribil” pe blogul lui „The Resurgence” (n. tr.: „Renaşterea”), un site cu resurse teologice folositoare.
În articol, Driscoll, care e pastor fondator al bisericii Mars Hill din Seattle, afirmă că e important de înţeles faptul că Dumnezeu nu trimite pe oricine în iad, ci doar pe aceia care Îi resping revelaţia şi aleg să înăbuşe adevărul pe care El li-l descoperă lămurit.
Iadul este pentru cei care în mod continuu Îl resping pe Adevăratul Dumnezeu în favoarea idolilor falşi”, scrie pastorul din Seattle. „Ca să îl parafrazez pe C.S. Lewis, fie oamenii Îi vor spune lui Dumnezeu: <>, fie Dumnezeu le va spune lor: <>”.
Driscoll răspunde, de asemenea, argumentului că un Dumnezeu iubitor ar fi mai tolerant printr-un contraargument că dacă Dumnezeu ar fi tolerant cu cineva, atunci ar trebui să îi tolereze şi pe violatori, proxeneţi, pedofili şi pe toţi cei care păcătuiesc împotriva persoanelor care Îl critică pe Dumnezeu ca fiind intolerant.
Ideea este complet absurdă şi nedreaptă”, susţine Driscoll. „Un Dumnezeu iubitor Îşi protejează copii de păcat şi rău, separându-i. Prin acest lucru Dumnezeu este un Tată tolerant cu toţi cei ce Îl ascultă şi care sunt neprimejdioşi pentru copiii Lui. Însă este intolerant cu cei care păcătuiesc împotriva Sa şi care fac rău copiilor Lui.
Driscoll arată că în societatea noastră există intoleranţă culturală faţă de aceia care beau şi conduc, fură, violează şi ucid şi îi separăm pe aceştia de societate.
Să numeşti acţiunile lui Dumnezeu de acest fel intolerante este ruşinos, pentru că toleranţa ar însemna atât aprobare, cât şi susţinere pentru rău.
De curând este un interes crescând pentru iad din cauza cărţii c a fost publicată nu demult a lui Rob Bell, pastor la biserica (biblică) Mars Hill (fără nicio legătură cu biserica lui Driscoll – doar o nefericită coincidență de nume), din Grandville, Mich., numită „Love Wins: A Book About Heaven, Hell, and the Fate of Every Person Who Ever Lived” („Dragostea învinge: o carte despre cer, iad şi credinţa fiecărei persoane care a trăit vreodată”). Carte a stârnit mult foc din partea unor lideri evanghelici proeminenţi, unii acuzându-l pe Bell de erezie.
Bell are un video promoţional pentru carte în care spune: „Doar câţiva oameni aleşi vor ajunge în cer? … Şi miliarde şi miliarde de oameni vor arde veşnic în iad?
Milioane şi milioane de oameni au fost învăţaţi că mesajul primar, inima Evangheliei lui Isus, este că Dumnezeu te va trimite în iad dacă nu crezi în Isus. Aşadar, ceea ce subtil se implică şi se învaţă este că Isus te salvează de Dumnezeu. Cum ar putea un aşa Dumnezeu să fie vreodată bun?… Şi cum ar putea aceasta să fie vreodată o veste bună?
În materialul video, el argumentează că vestea bună este că „dragostea învinge”.
Justin Taylor, vice-preşedintele editorial de la Crossway, îl critică pe Bell din cauza aparentei susţineri a universalismului.
În acelaşi timp, pastorul Joshua Harris din Gaithersburg, Md., a mărturisit pe Tweeter că Bell predică o evanghelie falsă.
Respectatul pastor evanghelic John Piper a titrat pe Tweeter pe 28 februarie: „Adio, Rob Bell”.
Driscoll a încercat să rămâne departe de ceartă, nedând nume, dar aduce o puternică argumentare împotriva viziunii universaliste bănuite a lui Bell şi împotriva faptul că Dumnezeu nu poate fi iubitor şi să trimită oameni în iad concomitent.
Pastorul din Seattle îi cheamă pe oameni să se uite la ceea ce a făcut Isus pe cruce şi cum a suferit pentru cei nelegiuiţi şi pentru vrăjmaşii Săi.
„Sau, ca să o spun în alt fel, Isus a pătimit şi a murit pentru oameni răi. Un Dumnezeu care suferă şi moare pentru oameni răi nu este rău”, arată Driscoll. „De fapt, doar un astfel de Dumnezeu este iubitor; condamnarea unui Dumnezeu pe deplin iubitor arată cât de groaznic este păcatul nostru în adevăr”.
În articol Driscoll răspunde şi argumentului că suferinţa eternă din iad este o pedeapsă nedreaptă pentru oameni care au păcătuit doar câteva decenii. El face trimite la Daniel 12:2 şi la ceea ce a spus Isus în Biblie, dovedind că iadul este fără sfârşit.
Cu toate acestea, astăzi devine popular să speri că păcătoşii se vor pocăi la urma urmei şi că toţi vor ajunge în cer”, scrie Driscoll. „Aceasta este reconciliere universală, perspectiva antică a lui Origen. Totuşi, nu există fărâmă de dovadă pentru pocăinţa post-mortem.
Cartea lui Bell „Love Wins: A Book About Heaven, Hell, and the Fate of Every Person Who Ever Lived” („Dragostea învinge: o carte despre cer, iad şi credinţa fiecărei persoane care a trăit vreodată”) a apărut pe data de 15 martie (n. tr.: e vorba de anul 2011, articolul fiind scris atunci).

Articol preluat de pe christianpost.com și tradus de Bogdan Șopț

Advertisements
This entry was posted in Articole and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Mark Driscoll răspunde controversatei abordări a lui Rob Bell pe tema iadului

  1. Sami Cociorvan says:

    Four Views on Hell (Counterpoints Series) by William Crockett, Stanley N. Gundry, John F. Walvoord, Zachary J. Hayes, Clark H. Pinnock…
    http://www.amazon.com/Four-Views-Hell-William-Crockett/dp/0310212685
    O am in format electronic (pentru cei interesati…please contact me!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s