John MacArthur: Cât de periculos este pentru un creștin să respingă creația în 6 zile?

battle for beginning Q: O dispută insistentă în biserica de astăzi este aceea a creației și a evoluției. Credeți că o persoană cu adevărat mântuită poate crede în vreun fel de evoluție teistă? Cât este de periculoasă o eroare teologică de respingere a creației în literal 6 zile?
A: În opinia mea este o eroare foarte periculoasă , pentru că atacă autoritatea Scripturii chiar în punctul de început al Bibliei. Trebuie să utilizezi o anumită hermeneutică pentru a face Biblia să însemne întocmai contrariul a ceea ce afirmă deslușit. Și odată ce ai deschis acea ușă, absolut nimic nu este protejat de atacurile raționalismului, scepticismului și necredinței zdravene.
Urmăresc propaganda publicată de organizații precum „Biologos” și este greu să accepți că mulți oameni care sunt implicați în acel proiect nu par să fie deloc credincioși și dacă li se dau fragmentele potrivite din Scriptură ei în mod obișnuit găsesc o explicație plauzibilă pentru a-și justifica viziunea lor întortocheată asupra lumii.
De fapt, istoria raționalismului modern este murdărită cu exemple vii care arată de ce este periculos și distructiv din punct de vedere spiritual să supui Scriptura presupunerilor naturaliste. Pe acest subiect am scris în detaliu chiar la începutul cărții mele „The Battle for Beginning” („Bătălia pentru Inceput”) .
Dar să răspund întrebării dumneavoastre specifice: Cred că este posibil ca un credincios adevărat să fie derutat sau amețit de argumentele științifice în ceea ce privește evoluția și vechimea pământului. (Firește, este posibil pentru credincioși să creadă în lucruri contradictorii- să dețină tot felul de erori în măsuri diferite. Aceasta se numește dezacord cognitiv.)
Evanghelicii bine intenționați au experimentat câteva modalități de a împăca teoriile despre pământul vechi cu Scriptura. Una dintre cele mai populare idei (până când a distrus-o Henry Morris) a fost că există un gol în spațiul alb dintre Geneza 1:1 și versetul 2 și (spune teoria) acel gol tăcut poate cuprinde ere nenumărabile de schimbare și haos în univers. Spurgeon a susținut o versiune a teoriei golului și autorul comentariului Scofield Bible (n. tr. comentariu biblic apărut în 1909, editat și explicat de un student american Cyrus I. Scofield) a îmbrățișat cu entuziasm lipsit de griji atât teoria golului cât și cosmologia vechiului pământ . Bineînțeles că nu îi considerăm pe cei care au avut vreodată o astfel de opinie ca fiind necredincioși.
Cu toate acestea, pe măsură ce teoria evoluționistă s-a dezvoltat și s-a dezvoltat într-o dogmă de neatins – o armă favorită pentru generația actuală de atei furioși – nu văd cum orice creștin înțelept, bine pregătit, pe deplin dedicat care crede cu adevărat ceea ce învață Biblia mai poate păstra credința în teoriile evoluționiste variate și mereu în schimbare pe care oamenii de știință continuă să le propună. Cosmologia biblică, descrierea din Geneza a modului în care a fost creată rasa umană și ulterior a căzut și paralelele importante dintre Adam și Hristos din istoria răscumpărării – acestea sunt crezuri esențiale ale creștinătății; ele nu s-au schimbat niciodată ; și sunt diametral opuse față de orice de teorie pur naturalistă despre originile vieții.
Oricine ia în serios autoritatea Scripturii trebuie în cele din urmă să pună deoparte părerile oamenilor și pur și simplu să creadă ceea ce spune Scriptura. Cu cât facem aceasta mai repede, cu atât mai bine. Ca să fiu sincer, nu am înțeles niciodată de ce cineva care crede în învierea fizică literală a lui Hristos ar refuza să creadă toată Scriptura, începând cu Geneza 1:1.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.