Ce spune Biblia despre donarea de organe?

Organ-donation M-a întrebat ieri seară (duminică) unul dintre membrii bisericii pe care o slujesc ce părere am despre donarea de organe. Ce spune Biblia despre acest subiect. Aş vrea să împărtăşesc cu voi care cred eu că este perspectiva Bibliei referitoare la această problemă.
Mai întâi trebuie să menţionez că tehnica prelevării organelor de la o persoană, fie aflată în moarte clinică, fie decedată de foarte puţin timp sau chiar sănătoasă fiind, la o alta care are nevoie de ele s-a dezvoltat în ultimele decade, aşa că problema nu este explicitată în Sfânta Scriptură.
Unii au susţinut că transplantul de organe este o formă de mutilare fizică, iar Biblia interzice astfel de practici, de aceea ar trebui să respingem tot ce ţine de acest domeniu. Alţii au spus că, în lumina învierii, când trupurile noastre vor fi readuse la viaţă într-o formă glorificată, n-ar trebui să ne înstrăinăm unele părţi ale lui. Iar alţii au spus că, din moment ce trupul nostru este Templul Duhului Sfânt, n-ar trebui să-I stricăm locuinţa. Dar toate aceste interpretări ale sacralităţii trupului şi implicit ale interdicţiei donării de organe, sunt eronate.

Luând în considerare faptul că Biblia încurajează manifestarea dragostei faţă de semenii noştri chiar până la sacrificiu, personal cred că Dumnezeu nu interzice donarea de organe, ba chiar din contră. De exemplu, Domnul Isus a spus că: „Nu este mai mare dragoste – nu este mai mare dovadă a dragostei autentice – decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi” (Ioan 15:13). Biblia afirmă că viaţa ne este dăruită de Dumnezeu şi, prin urmare, este sacră. Aşa că trebuie să facem tot ce ţine de noi ca să o prezervăm. Când vedem pe cineva aflat într-o mare nevoie şi putem să-l ajutăm, nu trebuie să fim ca preotul sau ca levitul care l-au văzut pe cel căzut între tâlhari şi lăsat aproape mort, ci, mai degrabă, ca samariteanul milostiv, care a depus efort şi a cheltuit din banii săi pentru a-şi vedea semenul vindecat (vezi Luca 10:25-37). Dar trebuie să menţionez că donarea de organe trebuie făcută în mod absolut obligatoriu cu acordul donatorului sau al familiei acestuia în cazul unei morţi subite a celui de la care pot fi prelevate organe. Nu trebuie să existe nici un fel de constrângere, altfel nu mai este „donare” de organe, ci „furt” de organe. De asemenea, nu trebuie să existe vreun beneficiu material de pe urma acestei acţiuni, altfel, din nou, nu mai avem de-a face cu “donare” de organe, ci cu “vânzare de organe”, ceea ce cred că este, din punct de vedere etic, fundamental greşit.

Şi acum îngăduiţi-mi un mic artificiu retoric: Dumnezeu a fost prima Persoană care a făcut transplant de organe – a înlocuit inimile noastre de piatră (împietrite de păcat) cu inimi de carne (simţitoare la nevoia de mântuire şi sfinţire, receptive la voia Sa) (Ezechiel 36:26).Iar Fiul Său, Isus Cristos, Şi-a oferit propria-I viaţă la Golgota, pentru noi. El a murit ca noi să trăim.

This entry was posted in Întrebări dificile, răspunsuri corecte and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ce spune Biblia despre donarea de organe?

 1. Lazar Siminel says:

  Cei aflaţi în moarte cerebrală nu sunt morţi ! Moartă este persoana a cărei inimă încetează să mai bată, persoana care încetează să mai respire, al cărei corp s-a răcit şi a început să emane un miros de putreziciune. Nici unul dintre aceste semne nu apare în cazul morţii cerebrale. Cei aflaţi în moarte cerebrală – respiră cu ajutorul unui aparat, inima lor bate, sângele circulă, metabolismul, rinichii, digestia şi sistemul imunitar funcţionează, iar femeile în moarte cerebrală pot chiar da naştere la copii. În cazul cadavrelor nu este valabil nici unul dintre aceste lucruri, Când se efectuează teste clinice pentru a dovedi moartea cerebrală, se verifică doar dacă pacientul mai prezintă reflexe (reflexul pupilar, reflexul de tuse şi altele). În plus, apar adesea diagnosticări greşite. Neurologul D. Alan Shewmon, de la Universitatea din Los Angeles, California, a dovedit că 175 de pacienţi diagnosticaţi cu moarte cerebrală au supravieţuit, unul chiar timp de 14 ani, după cum susţine revista de specialitate ‘Neurology’, din 1998. Şi în anul 2008, radiologii de la Newark Medical School, din New Jersey, au reuşit să dovedească printr-un studiu că 11% dintre diagnosticările cu ‘moarte cerebrală’ din ultimii patru ani, au fost greşite. Oamenii aflaţi în moarte cerebrală nu sunt morţi, ci grav afectaţi. Ei nu îşi pot dovedi capacitatea de a trăi în mod deliberat, astfel că sunt omorâţi prin extragere de organe. Din Kurier der christlichen Mitte, Decembrie 2011, nr. 11 (preluat din Strigătul de la Miezul Nopţii, iunie 2013, de recomandat întreg articolul ‘Problema dragostei faţă de semeni, Despre donare’)

  • gtgospel.wordpress.com says:

   Nu prea vad rostul comentariului tau din moment ce am spus (citez): “Dar trebuie să menţionez că donarea de organe trebuie făcută în mod absolut obligatoriu cu acordul donatorului sau al familiei acestuia în cazul unei morţi subite a celui de la care pot fi prelevate organe”. Dacă ai vrut doar să faci o completare, fie.

 2. Domnul Isus says:

  […]

  • gtgospel.wordpress.com says:

   Marian Ştefan nu am aprobat conţinutul mesajului tău pentru că este şocant de răutacios. Îmi pare rău să văd că există oameni care işi pierd timpul împroşcându-şi veninul pe te miri unde. Am cateva sfaturi pentru tine. Mai întâi învaţă să scrii. Apoi, învaţă să citeşti cu răbdare şi atenţie articolele la care vrei să comentezi. Dacă ai fi făcut asta, ai fi observat la începutul articolului că am specificat că este părerea “mea” şi acum nu ar fi trebuit să-mi pierd timpul explicându-ţi că trebuie să înveţi să scrii şi să citeşti. În fine, te sfătuiesc să te abţii de la comentarii pe bloguri că nu sunt de tine. Nu ştii să porţi un dialog decent, aşa că stai deoparte. Sau fă-ţi propriul blog şi dă-ţi deşartă-ţi acolo gunoaiele verbale.
   Să auzim numai de bine!

 3. Doru says:

  prelevarea de organe e permisa atunci cand pastoru si comunitatea sint carnali si nu L-au cunoscut/stau departe de DUmnezeu. Totu e frumos si discutabil cand e vorba de copiii,rudele,s.a. ale altora, dar sa te vad ma fratica, ce ai face daca copilului tau legat la aparate si medicii (nu i-a pus pe ei nimeni sa fie dumnezei ca sa dea indicative – si daca le dau, sint partiale, omenesti) ar zice ca nu mai are nicio sansa? ce dumnezeu are raspunsul tau atunci pe moment? ei,doctorii sau Dumnezeu ? asa ca dragule, nu te osandii singur cu ceea ce incerci si tu prin articolu asta sa prezinti; daca alegi sa nu-mi publici comentariul, macar schimba-l pe al tau. Astazi ti s-a aratat ce e curat inaintea lui Dumnezeu; daca nu vei asculta, vei suferi consecintele.

 4. Ana-Maria Rotaru says:

  Eu cred ca donarea de organe pare la inceput pozitiva, dar paveaza drumul catre abuzuri si chiar crime. Pe de o parte ni se spune ca vom fi prea multi pe Glob, pe de alta parte bogatii vor trai peste 150 ani si vor avea si buncare in caz ca-Doamne fereste! Se creeaza organisme modificate genetic dar flamanzii raman tot flamanzi si fara apa! De ce ne otravim noi in loc sa nu-i invatam sa nu se mai inmulteasca precum iepurii? Noul Papa a zis asta.Am impresia ca orice crestin merge in Lumea de Dincolo cu toate organele. Imi pare rau! Stiinta, cu experientele ei, a facut mai mult rau decat bin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.