De ce a vrut Dumnezeu să-L omoare pe Moise?

god-moses În Exod 4:24-26 întâlnim una dintre cele mai greu de înţeles întâmplări din toată Biblia. În timp ce Moise se îndrepta spre Egipt împreună cu soţia sa, Sefora, şi cu fiii lor, au ajuns într-un loc unde au rămas peste noapte pentru a se odihni. Biblia spune că „l-a întâlnit Domnul şi a vrut să-l omoare” (v. 24b). Aparent, acest incident nu are nicio logică din moment ce Moise mergea spre Egipt la porunca lui Dumnezeu pentru a scoate poporul Israel din robie. Uneori, când avem de-a face cu interpretarea unor astfel de cazuri, este înţelept să cercetăm atât contextul imediat al pasajului, cât şi cel general (al întregii Scripturi).
Iată cum stau lucrurile:
– Din zilele lui Avraam, toţi băieţii evrei aveau obligaţia de a fi circumcişi (Geneza 17:7-14). Tăierea împrejur a tuturor evreilor de parte bărbătească nu era opţională. Oricine nu se supunea acestui ritual trebuia nimicit din popor, deoarece încălca în mod voit legământul lui Dumnezeu cu Avraam (Geneza 17:14).
– Din Exod 4:25 aflăm că cel puţin unul dintre fiii lui Moise nu era circumcis atunci când erau în drum spre Egipt. În acel moment Moise avea aproximativ 80 de ani, ceea ce este posibil ca fiul lui să fi trecut de multă vreme de cele opt zile după naştere, timp în care trebuia îndeplinit ritualul circumciziei. Asta înseamnă că Moise neglijase porunca lui Dumnezeu de a-şi circumcide fiii şi încălcase legământul dintre Dumnezeu şi Avraam.
– Descoperim, de asemenea, că soţia sa, Sefora, îl influenţase pe Moise să nu-şi circumcidă fiul, din moment ce îl numeşte „soţ de sânge” din pricina ritualului de neînţeles pentru ea. Sefora nu era evreică, ci madianită (cf. Exod 2:16-22).
– Punând toate lucrurile cap la cap, putem conclude că Dumnezeu voia ca Moise să aibă toată familia în rânduială înainte de a ajunge să împlinească o misiune atât de importantă precum conducerea poporului spre Canaan. El trebuia să ştie cât de serioase sunt poruncile lui Dumnezeu, altfel n-ar fi putut vorbi cu convingere celor aflaţi în robie despre ceea ce doreşte Dumnezeu de la ei, şi anume: să fie sfinţi, diferiţi de restul lumii. Dumnezeu l-a conştientizat pe Moise cu cine are de-a face şi dea-cum avea să fie mult mai atent. La fel şi soţia sa.

This entry was posted in Întrebări dificile, răspunsuri corecte and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to De ce a vrut Dumnezeu să-L omoare pe Moise?

 1. Cristina says:

  Buna, foarte bun articolul. Chiar ma si intrebam de ce oare Dumnezeu a vrut sa-l omoare. Din ce am citit prin diverse articole inteleg ca de cele mai multe ori in VT prin Domnul se intelege un inger. Am totusi o intrebare. Din cate imi amintesc din Biblie o singura Dumnezeu a schimbat un plan (la boala lui Ezechia, care a mai trait 20 de ani datorita credinciosiei avute), in rest toate s-au implinit negresit(promisiunea facuta de Dumnezeu lui Avraam, visele lui Iosif, imparatia data lui David pe cand era doar un pastor, pedeapsa stabilita singur de David pt pacatul sau-nestiind ca vorbeste despre el insusi, promisiunea facuta de Dumnezeu lui David ca va avea mereu un fiu care sa domneasca indiferent daca va face sau nu voia Lui, visele interpretare de Daniel, etc.) Daca Sefora nu l-ar fi taiat imprejur credeti ca Moise ar fi murit? intelesul sa fie chiar „l-a întâlnit Domnul şi a vrut să-l omoare”. In capitolul precedent Dumnezeu ii promite lui Moise ca va fi cu el si ca prin el va scoate din Egipt pe poporul Sau. Dumnezeu nu schimba ce a zis. Habacuc 2:3, sunt multe si in Isaia. Nu este un DACA ca in versetul acesta: “Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti” (Deuteronom 30:15)i. Eu cred ca daca nu sunt conditionate de ceva se vor intampla negresit. Poate fac parte din prestiinta lui Dumnezeu, poate dintr-un plan care trebuie neaparat sa se implineasca. Ce incerc sa spun este ca nu cred ca Dumnezeu l-ar fi omorat pe de Moise inainte de a implini prin El ce spusese.

  • gtgospel.wordpress.com says:

   Biblia vorbeste despre “planurile lui Dumnezeu” si despre “Planul lui Dumnezeu”. De exemplu, cei mântuiti, spune Pavel, au fost aleşi înainte de întemeierea lumii după planul lui Dumnezeu. Acest plan veşnic nu se schimbă niciodată. El include decizia Domnului Isus de a veni pe pământ, misiunea Sa, moartea Sa, mântuirea şi glorificarea naostră etc. Celelalte planuri ale lui Dumnezeu nu sunt absolute ca “planul de mântuire”, de aceea Dumnezeu are toată libertatea să se răzgândească, aşa cum a făcut în cazul celor din Ninive sau în alte cazuri. Există şi alte explicatii, dar sunt prea complicate.

 2. Cristina says:

  Nu m-am gandit la Iona, dar asa este. Acolo decizia a fost schimbata. Dar cred ca cei din Ninive s-au pocait deci practic se duc in Cer. Oare nu asta inseamna cei alesi dinainte de intemeierea lumii? Deci practic cei din Ninive erau scrisi dinainte.
  Revenind la Moise Dumnezeu l-a pus deoparte inca de la nastere si (cu putin timp sau mai mult nu stiu exact cat timp a trecut in acel capitol) inainte de a vrea sa-l omoare i-a vestit ca il va folosi (chiar gura catre gura, deci nu prin vise) el nu era circumscris.
  Alt aspect verdictul dat de David era ca omul acela trebuia sa omoara, dar Dumnezeu l-a iertat si a mers pe cealalta pedeapsa stabilita de el.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.