Frank Viola: Trei răspunsuri creștine la problema bolilor mintale – care dintre ele este cea mai biblică?

frank violaDe-a lungul anilor în care am fost implicat în numeroase şi diverse mişcări şi denominaţii creştine, am realizat că perspectivele creştinilor vis-a-vis de problema bolilor psihice sunt următoarele:

1. Bolile mintale au origine demonică. Prin urmare, antidotul este exorcizarea demonilor care au cauzat bolile.
2. Bolile mintale sunt cauzate de păcatele personale sau generaţionale. Nu există „tulburări psihice propriu-zise”. În consecinţă, rezolvarea acestui gen de probleme constă exclusiv în mărturisirea păcatelor, pocăinţă sinceră şi începerea unei relaţii personale cu Dumnezeu.
3. Bolile mintale sunt tulburări fiziologice. Creierul este un organ fizic, aşa cum este şi inima, tiroida, articulaţiile et.c. De aceea, dacă cineva are „atacuri de panică”, „tulburare bipolară”, „schizofrenie”, „depresie cronică” sau ADHD, trebuie să fie vorba despre un dezechilibru chimic în creier, care nu diferă cu nimic de cazurile de hipertiroidism, hipertensiune arterială sau artrită.

Am făcut parte dintr-o mişcare care promova prima variantă, am întâlnit mulţi oameni care credeau că a doua variantă este cea reală, dar, personal, cred că a treia variantă este cea mai plauzibilă.
Nu vreau să spun că lucrurile sunt simple.
Bănuiala mea este că problema aceasta îşi are rădăcinile în faptul că nu înţelegem într-un mod adecvat faptul armonia dintre trup, suflet şi duh. În 1 Tesaloniceni 5:23, Pavel spune: „Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuşi pe deplin şi DUHUL vostru, SUFLETUL vostru şi TRUPUL vostru să fie păzite întregi, fără prihană la venirea Domnului nostru Isus Cristos”. De asemenea, în Evrei 4:12 citim astfel: „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte SUFLETUL şi DUHUL, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii”.
O perspectivă populară asupra anatomiei spirituale printre creştinii practicanţi este aceea că trupul şi sufletul (şi duhul, în cazul trihotomiştilor – al celor care cred că sufletul şi duhul sunt entităţi diferite) sunt entităţi complet diferite. Imaginaţi-vă trei cercuri. Un cerc reprezintă trupul, altul sufletul şi cel din urmă duhul.

cercuri unul langa altul

Eu nu cred că acest model este corect. În schimb, personal înţeleg că trupul, sufletul şi duhul sunt interconectate. Şi mai cred că aceasta este şi părerea autorilor Noului Testament. Vezi, spre exemplu, diagrama alăturată.

cercuri interconectate
Potrivit acestui model, trupul (reprezentat în problemele mintale de creier), sufletul (alcătuit din intelect, sentimente şi voinţă) şi duhul (partea din creştini înviată de puterea regeneratoare a lui Dumnezeu în contextul convertirii) sunt toate interconectate. Asta înseamnă că fiecare parte are efecte asupra celorlalte. Uneori, Dumnezeu vindecă tulburările fizice în mod supranatural, inclusiv bolile mintale, precum atacurile de panică, schizofreniile et.c. Dar… nu întotdeauna. Alteori, Dumnezeu le îi foloseşte pe medici şi tratamentele prescrise de aceştia pentru vindecarea acestor probleme. Recunoaştem că există cazuri în care şi demonii sunt implicaţi în bolile psihice, dar nu întotdeauna. O întreagă carte poate fi scrisă pe această temă şi poate că Rick Warren (al cărui fiu s-a sinucis ca rezultat al unor tulburări mintale) va scrie una într-o bună zi. Dar acestea sunt câteva gânduri sumare.
Cunoscând oameni care au avut diferite genuri de boli mintale – inclusiv prieteni apropiaţi şi membri ai familiei – aceasta este o problemă cu care m-am confruntat şi cu privire la care am căutat cele mai sincere răspunsuri în trecerea anilor. Ştiu că mulţi alţii au trecut prin ce am trecut şi eu deoarece bolile mintale, cancerul artrita, bolile de inimă et.c., afectează zeci de milioane de oameni… inclusiv din poporul lui Dumnezeu.
Cu certitudine, nu deţin toate răspunsurile… iar aşa numiţii „experţi” se contrazic adesea. Dar simt că, în calitate de creştini, putem înţelege mai bine că bolile mintale nu reprezintă doar o problemă legată doar de trup, sau doar de suflet sau doar de duh. Adesea bolile psihice au rădăcini fizice, dar afectează atât sufletul cât şi duhul şi vice-versa. Căderea în păcat din Eden a afectat atât partea materială a omului, cât şi pe cea spirituală.
Dacă am înţelege mai bine această problemă, am fi mai atenţi cu privire la judecăţile pe care le pronunţăm împotriva fraţilor de credinţă care suferă de vreo boală mintală.De exemplu, dacă iei medicamente pentru tensiune arterială, nu ai dreptul să judeci un credincios care ia medicamente pentru depresie. Dacă iei medicamente pentru tiroidă sau medicamente pentru migrene sau artrită, nu ai dreptul să judeci pe cineva care ia medicamente pentru tulburare bipolară. Altul este „acuzatorul fraţilor”, aşa că fiți atenţi să nu-i cădeţi în plasă în problema bolilor psihice.
Aşa arată „terenul” din locul în care privesc eu lucrurile. S-ar putea ca voi să-l vedeţi altfel.

Articol preluat de pe http://www.christianpost.com.

Advertisements
This entry was posted in Articole and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s