Cum ar fi putut arăta Mega-Catedrala Păcălirii Neamului!

Radu Teaca Unul dintre arhitecţii care au participat la concursul de proiecte pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti şi-a expus lucrarea în cadrul vernisajului unei expoziţii de arhitectură ortodoxă ce a avut loc astăzi, la galeriile Galateca. Arhitectul a prezentat o propunere izvorâtă din nevoia de a da o replică la ceea ce se construieşte acum, “un proiect kitsch, ale cărui performanţe sunt doar mărimea şi numărul de turle”. Galeriile Galateca anunţă, printr-un comunicat de presă emis vineri, vernisajul arhitectului Radu Teacă ”Spaţiu fără timp”, prilejuită de lansarea albumului omonim editat. Potrivit organizatorilor, evenimentul este organizat cu ocazia Săptămânii Floriilor şi în prag de Săptămâna Mare, ocazie cu care arhitectura ecleziastică contemporană, absentă în general în atenţia publicului de profil, va fi şi ea prezentată.

Amintim că, în ultimii circa 10 ani de când s-a discutat construirea catedralei, au existat mai multe forme de a selecta o machetă după care să se construiască lăcaşul de cult. Deşi s-au organizat concursuri de proiecte, mai mulţi arhitecţi fiind desemnaţi câştigători, potrivit mai multor unor arhitecţi români, care au preferat să-şi păstreze anonimatul, Biserica Ortodoxă Română a preferat să renunţe la planul iniţial, de a organiza un concurs de proiecte. Varianta finală după care s-a hotărât actualul proiect de construcţie s-a stabilit într-un mod acuzat ca fiind incorect de către arhitecţi. Patriarhia Română a oferit o machetă pe care birourile de arhitectură să lucreze, dar cele mai multe birouri de arhitectură au refuzat să participe. În final, lucrările au fost atribuite prin licitaţie.
sursa: adevărul.ro

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Cum ar fi putut arăta Mega-Catedrala Păcălirii Neamului!

 1. Parcă ar fi clopul/pălăria lui Păcală !

  • gtgospel.wordpress.com says:

   S-a vrut a fi un proiect arhitectural postmodern, avangardist.

   • Da, aşa este.
    Eu voiam să fac asocierea între ideea de păcălire a neamului şi personajul lui Păcală (cel considerat naiv, nevinovat, dar care, până la urmă, îi păcăleşte pe alţii).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.