John Piper: Cum poate Dumnezeu să mă iubească?

JohnPiperÎn El avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor, după bogăţiile harului Său” (Efeseni 1:7).
Fiindcă în aşa fel a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică” (Ioan 3:16 ESV)
Pentru un om neprihănit cu greu ar muri cineva; dar pentru binefăcătorul lui, poate că s-ar găsi cineva să moară. Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Cristos a murit pentru noi” (Romani 5:7, 8)

MĂSURA dragostei lui Dumnezeu faţă de noi este arătată prin două lucruri. Unul este măsura sacrificiului făcut pentru salvarea noastră de pedeapsa păcatului. Al doilea lucru este măsura nevredniciei noastre atunci când El ne-a salvat.
Putem realiza măsura sacrificiului în cuvintele: „A dat pe singurul Lui Fiu” (Ioan 3:16). O putem desprinde şi din cuvântul „Cristos”. Acesta se bazează pe titlul grecesc „Christos”, sau „Cel Uns” sau „Mesia”. Este un termen de mare demnitate. Mesia urma să fie Împăratul lui Israel. Urma să cucerească romanii şi să aducă pacea şi siguranţa în Israel. Astfel că cel pe care Dumnezeu l-a trimis să salveze păcătoşii este Însuşi Fiul Său, singurul Lui Fiu, şi Unsul lui Israel – cu adevărat, împăratul lumii (Isaia 9:6-7).
Dacă mai adăugăm la toate acestea, moartea înfiorătoare prin crucificare pe care Cristos a îndurat-o, devine şi mai clar faptul că sacrificiul pe care Dumnezeu şi Fiul Său l-au făcut este absolut măreţ – chiar infinit, dacă luăm în considerare diferenţa dintre divin şi uman. Dar Dumnezeu a ales să facă acest sacrificiu pentru salvarea noastră.
Măsura dragostei Lui pentru noi devine din ce în ce mai mare dacă luăm în considerare nevrednicia noastră. „Pentru un om neprihănit cu greu ar muri cineva; dar pentru binefăcătorul lui poate că s-ar găsi cineva să moară. Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Cristos a murit pentru noi” (Romani 5:7, 8). Noi meritam pedeapsa divină, nu sacrificiul divin.
Am auzit că se spune: „Dumnezeu nu a murit pentru broaşte. Deci, El a reacţionat faţă de valoarea noastră ca oameni.” Dar, de fapt, aici intervine harul. Noi suntem mai răi decât broaştele. Ele nu au păcătuit. Ele nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu şi nu L-au tratat pe Dumnezeu cu dispreţ, considerându-L fără importanţă în vieţile lor. N-a fost nevoie ca Dumnezeu să moară pentru broaşte. Ele nu sunt păcătoase. Dar noi suntem. Datoria noastră era aşa de mare încât numai un sacrificiu divin o putea plăti. Nu există decât o singură explicaţie pentru sacrificiul lui Dumnezeu pentru noi. Iar această explicaţie nu suntem noi, ci „bogăţiile harului Său” (Efeseni 1:7). Totul este gratis. Nu este o răsplată a vredniciei noastre. Ci este revărsarea infinită a vredniciei Lui. De fapt, aceasta este dragostea divină: pasiunea de a-I încânta – cu un mare preţ – pe păcătoşii fără merit, cu ceea ce ne va face fericiţi pentru totdeauna, şi anume, cu frumuseţea Lui infinită.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to John Piper: Cum poate Dumnezeu să mă iubească?

 1. Tim Dubhy says:

  Am si eu doua intrebari, rezultate din disputa cu un calvinist (cam arogant, ce-i drept!)

  1. Iubeste Isus pe toti oamenii??

  Acest calvinist spunea asa “Biblia nu spune că Hristos e dragoste și nici nu afirmă dragostea Lui universală pentru lume. Există o dragoste a Dumnezeului Trinitar pentru lume dar e diferită de dragostea Lui specifică pentru poporul Său. ”
  Si eu i-am raspuns: “exista o dragoste a Dumenzeului triun, care automat se regaseste si in Dumnezeul inomenit, Isus Christos! Daca nu exista texte care sa spuna “Hristos este Dragoste”, totusi Hristos ARE dragostea de Dumnezeu!!! pe de alta parte, sunt constient ca dragostea ptr poporul ales nu e totuna cu dragostea ptr lume, cum nu e nici cu dragostea ptr credinciosii Sai din Biserica…dar Dragostea in compexitatea sa le contine pe toate acestea!!! si cum dragostea face parte si ea din caracterul lui Dumnezeu, dupa cum am mai spus, se regaseste si in Hristos! SI EA ESTE PERFECTA!!!”

  2. E corect sa spui unui om pe care il evanghelizezi “Isus a murit si pentru tine?”
  Tot acel calvinist spunea asa: “Niciodată nu îi spun omului că Isus a murit pentru el deodată ce (1) eu nu ştiu dacă a murit pentru el; (2) nici apostolii nu au spus vreodată necredincioşilor acest lucru; (3) este fără sens să prezint oamenilor o jertfă care nu i-a mântuit ci este doar potenţială şi fără putere atâta timp cât ei nu o activează prin libera lor voinţă…” si “BIblia nu-i spune nimanui “ISus a murit si pentru pacatele tale” iar eu nu voi afirma niciodata acest lucru deodata ce nu pot fi sigur de acest lucru si deodata ce BIblia nu spune asta.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.