50 de ani de la discursul “I have a dream” al lui Martin Luther King.

martin luther king i have a dream În urmă cu jumătate de secol, mai exact pe data de 28 August 1963, Martin Luther King a vorbit la Lincoln Memorial, Washington D.C. în fața a 250.000 de persoane care au participat la “marşul pentru locuri de muncă şi libertate” despre visul său de a trăi într-o lume în care oamenii nu sunt judecaţi după culoarea pielii. Iată un fragment din celebrul discurs “I have a dream”


Aici puteti citi şi asculta textul integral al discursului “I have a dream”

În cadrul ceremoniei de ieri, alături de Barack Obama, au luat cuvântul şi doi foşti preşedinţi democraţi, Bill Clinton şi Jimmy Carter.

Barack Obama (fragmente din discurs):
– Acum 50 de ani, americanii au venit în acest loc pentru a cere înapoi promisiunea făcută de fondatorii naţiunii noastre.
– Toţi oamenii sunt creaţi egali, toţi au fost înzestraţi cu dreptul la libertate. Oamenii au venit din toate colţurile ţării noastre, persoanele de culoare care îşi doreau libertatea şi albii care nu mai puteau accepta doar libertatea lor, când alţii nu aveau parte de ea.
Martin Luther King nu a murit în van. Victoria lui a fost una importantă.
– Poate că Universul se îndreaptă spre dreptate, dar nu face asta de unul singur. Trebuie să fim cu ochii deschişi, trebuie să-i împiedicăm pe cei care ridică noi bariere. Trebuie să veghem mereu.
– Libertatea este strâns legată de viaţa de zi cu zi, demnitatea are legătură cu abilitatea de a-ţi găsi un loc de muncă. Martin Luther King spunea: ce contează că poţi sta la masă, dacă nu ai ce mânca.
– Şomajul în rândul persoanelor de culoare este dublu faţă de cel din rândul albilor.

Bill Clinton (fragmente din discurs): Cât de mult le datorăm acelor oameni care au venit aici acum 50 de ani, martirilor care au sacrificat totul pentru un vis, un vis pe care acum milioane de oameni îl trăiesc!
– Martin Luther King nu a murit pentru ca noi astăzi să ne plângem de criza politică. E timpul să nu ne mai plângem!
sursa: antena3.ro

Advertisements
This entry was posted in Stiri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s