Thom Rainer: 7 Motive pentru care păstorii devin epuizaţi

epuizare Am auzit-o săptămâna trecută din nou. Un păstor pe care-l cunosc şi-a anunţat demisia. Motivul nu a fost imoralitatea, nici vreo criză în biserică, nici probleme majore în familie, nici boala. Ci, pur şi simplu, a fost epuizat. Aşa şi-a descris el starea. A spus că a ajuns la punctul în punctul în care îi era imposibil să mai facă vreun pas înainte. Aşa că a demisionat. Fără să aibă perspectiva altei slujbe. Biserica a fost şocată.
Recunosc că nu am văzut o statistică recentă despre epuizarea păstorilor, dar cred că procentul este destul de ridicat.
De ce
Care este cauza comună a acestei vocaţii care cauzează crize atât de dramatice? Pot să vă sugerez şapte motive din sutele de cazuri pe care le-am auzit de-a lungul anilor?
1. Mentalitatea de tip „24/7”. Mulţi păstori nu pot să se deconecteze de slujba lor niciodată. Chiar şi în timpul zilelor libere se aşteaptă să-i sune cineva pentru a merge să medieze vreo criză spirituală. Nu se relaxează niciodată.
2. Conflictul. Am auzit de multe ori spunându-se că nu conflictul este problema, ci felul în care îl tratăm. Dar când conflictele şi criticile nu se mai opresc, păstorii tind să cedeze. Se simt epuizaţi.
3. Aşteptările. Toţi păstorii ar fi lipsiţi de probleme dacă ar fi omniscienţi, omnipotenţi şi omniprezenţi. Bineînţeles că niciun păstor nu poate împlini toate aşteptările membrilor bisericii. Dar mulţi încearcă. Şi, în consecinţă, se epuizează.
4. Neputinţa de a renunţa la anumite responsabilităţi. Cu câţiva ani în urmă, eram alături de un păstor care se străduia să sorteze corespondenţa care tocmai sosise. Era stresat că nu putea să rezolve problema aceasta înainte de a pleca la următoarea întâlnire. L-am rugat să lase pe altcineva să se ocupe de corespondenţă sau de alte responsabilităţi. Trei luni de zile mai târziu a demisionat şi n-a mai reintrat niciodată în lucrare. Era epuizat.
5. Lipsa prietenilor. Mulţi păstori eşuează în a dezvolta prietenii sănătoase, în a-şi apropia oameni pe umărul cărora să se sprijine când le este greu. Fără prietenii serioase, epuizarea va fi inevitabilă.
6. Nu sunt potriviţi pentru anumite sarcini. Această problemă este similară cu încercarea de a rezolva toate problemele tuturor. Mai întâi, aşa ceva este imposibil din punct de vedere fizic. Apoi, păstorii nu sunt echipaţi să facă toate lucrurile foarte bine. Dar mulţi încearcă şi eşuează.
7. Nu au viaţă în afara bisericii. Sunt uimit de numărul mare de păstori care nu au nici un hobby sau activităţi recreative în afara bisericii. Nu sunt, însă, uimit când astfel de păstori devin epuizaţi şi apoi demisionează.

Dr. Thom Rainer este preşedinte şi CEO al LifeWay Christian Resources din cadrul Convenţiei Baptiste de Sud.

sursa: http://www.christianpost.com

This entry was posted in Articole, Leadership and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Thom Rainer: 7 Motive pentru care păstorii devin epuizaţi

 1. alincristea says:

  Daaaa?

  Fara SURSA? Fara LINK?

  Permisiunea de traducere si afisare a unui articol al ALTCUIVA?…

  • gtgospel.wordpress.com says:

   La ce se referă “Daaaa”-ul acela? Nu crezi că păstorii – cu care eşti mereu în conflict – nu pot deveni epuizaţi?
   Cât despre sursă, mea culpa, am uitat să o pun. Sincer, am vrut să o pun, aşa cum fac în toate cazurile când iau ştiri de pe alte surse, dar am uitat. Acum am pus-o. Dar nu era necesar să fii maliţios şi să spui că am furat din moment ce nu mi-am atribuit scrierea lui şi am pus la terminarea articolului numele şi alte date ale autorului. A fura însemnă a-ţi însuşi sau aţi atribui ceva (în cazul unei scrieri) care nu-i al tău. Eu nu am făcut asta.

   • alincristea says:

    Nu sint mereu în conflict cu pastorii… Formula distrage atentia de la chestiunea in discutie.
    Nu am fost malițios (am resurse mari in directia asta, dar nu prea le folosesc)…
    La restul chestiunilor nu are rost să răspund…
    Linkul nu ar fi mai bine sa duca direct la adresa articolului (ca sint o droaie la adresa respectiva)?

   • gtgospel.wordpress.com says:

    Deşi nu am considerat necesar pâna acum acest delaiu, din respect pentru cei care scriu, dar şi pentru a nu mai intra în conflict cu alţii, o să pun likul de acum încolo, nu doar sursa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.