Despre frumusețea și puterea Bibliei

Biblia Nicio altă carte din lume nu a avut un impact mai mare asupra oamenilor decât Biblia. Au fost şi sunt multe cărţi care i-au marcat pe oameni, dar niciuna care să-i transforme atât de tare încât să le afecteze veşnicia. Dacă veţi citi lucrările lui Socrate, Platon sau Aristotel, ale lui Cicero sau Demostene, ale lui Shakespeare sau Dante Alighieri sau ale oricui altcuiva, sunt convins că unele vă vor marca prin profunzimea gândirii autorilor, dar niciuna nu va avea puterea să vă transforme şi să influenţeze destinul dumneavoastră veşnic. Doar Biblia poate face asta. Puteţi citi şi înţelege mii de cărţi, însă, aşa cum spunea filosoful francez Emile Calliet, fost profesor la Princeton Theological Seminary, Biblia este cartea care ne citeşte şi ne înţelege. Daţi-mi voie să expun, pe scurt, cum a ajuns el la această concluzie.
Emile Calliet a fost un om educat în spirit naturalist şi niciodată nu a demonstrat nici cel mai mic interes faţă de lucrurile spirituale. Însă în timpul Primului Război Mondial, în timp ce stătea în tranşee şi-i şuierau obuzele pe la urechi, s-a trezit meditând la carenţele concepţiei sale despre lume şi viaţă. Îi veneau în minte, asemenea lui Levin, eroul lui Tolstoi din Anna Karenina, întrebări pe care nu şi le-a pus niciodată înainte: „De unde am venit? Cine a creat viaţa? Care este sensul tuturor lucrurilor? Care este valoarea legilor şi teoriilor ştiinţifice în faţa realităţii?” Calliet mărturisea: „Întocmai ca Levin, simţeam cu mintea şi întreaga mea fiinţă că soarta-mi era să pier ca un nenorocit atunci când îmi va sosi ceasul”. În timpul acelor nopţi îngrozitoare, a început să-şi dorească ceea ce avea să numească mai târziu o carte care să-l înţeleagă. Avea o educaţie aleasă şi-i citise pe clasici, dar nu cunoştea o astfel de carte. După ce a fost rănit şi lăsat la vatră, s-a reîntors la studii şi a hotărât să scrie într-un jurnal citate celebre care să-l ajute să-şi calmeze conştiinţa şi să-l scape de frică şi anxietate. Într-o zi, stând sub un copac, a început să răsfoiască acest jurnal, însă în loc să găsească liniştea pe care o dorea, teama şi anxietatea l-au cuprins până la disperare, aşa că a luat jurnalul şi l-a pus nervos în buzunar. În aceeaşi zi, soţia lui se plimba prin satul în care se stabiliseră şi a ajuns în faţa unei adunări a hughenoţilor (calviniştii francezi din sec. XVI au fost numiţi aşa, de la termenul german eidgenoseen, „confederat” sau „unit prin jurământ”). A intrat în clădirea adunării şi l-a întâlnit acolo pe bătrânul păstor al bisericii, căruia i-a cerut o Biblie. Când a ajuns acasă şi i-a arătat-o soţului ei, acesta a fost nerăbdător s-o răsfoiască. Iată propria-i mărturie:
Am deschis-o şi am început să citesc Fericirile. Pe măsură ce citeam tot mai mult cu voce tare, o căldură indescriptibilă îmi cuprindea lăuntrul. Nu-mi găseam cuvinte pentru a-mi exprima uimirea şi veneraţia. Apoi, dintr-odată mi-am dat seama că aceasta este cartea care mă înţelege. Am continuat să citesc până noaptea târziu, mai ales din Evanghelii, iar Isus devenea viu şi pentru mine. Este absurd să vorbeşti despre o carte care să te înţeleagă şi totuşi acest lucru îl face Biblia, pentru că în ea vorbeşte Dumnezeu.”
Prin lucrarea ei tainică de transformare a oamenilor, Evanghelia este validată ca fiind dumnezeiască. Calvin spunea: „Dacă-i veţi citi pe clasici, trebuie să recunosc că vă vor încânta, vă vor mişca şi vă vor vrăji în mare măsură. Dar Biblia va pătrunde în inima voastră şi vă va afecta atât de profund încât, în comparaţie cu ea, vigoarea oratorilor şi filosofilor aproape că se destramă”. Probabil din astfel de cuvinte s-a inspirat „filosoful ţăran” Petre Ţuţea când a afirmat următoarele: „Shakespeare, pe lângă Biblie – demonstrez asta şi la Sorbona – este scriitor de Găeşti.”
Citat din Centralitatea lui Cristos, pp.55-57.

This entry was posted in Devotional and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.