Înţelege inima păstorului tău şi roagă-te pentru el!

200564200-032 Niciodată păstorii nu au fost expuşi atacurilor spirituale, emoţionale şi fizice mai mult decât în zilele noastre. Satan face tot posibilul să-i distrugă pe păstorii din întreaga lume. Prin urmare, n-ar trebui să mai mire pe nimeni că numărul celor care părăsesc lucrarea a atins proporţii endemice. În fiecare LUNĂ, aproximativ 1.700 de păstori renunţă la lucrarea pastorală.
Păstorul tău se confruntă cu atacuri spirituale, emoţionale şi fizice în fiecare zi, iar aşteptările de la el sunt enorme. Toţi se aşteaptă ca ei să fie super-creştini desăvârşiţi, să fie lideri puternici, teologi infailibili, manageri de succes şi misionari neobosiţi. Să întâmpine orice nevoie a oricărui membru din biserică, să lucreze 60-70 de ore pe săptămână şi să aibă o familie perfectă.
Păstorul trebuie să aibă înţelepciunea lui Solomon, să predice precum apostolul Petru, să aibă credinţa lui Avraam, să misioneze ca apostolul Pavel, să aibă curajul lui David, curăţia lui Iosif şi integritatea lui Daniel, să conducă precum un CEO, să fie un consilier mereu disponibil şi să fie un psiholog desăvârşit. N-ar strica dacă ar fi şi milostiv ca Maica Tereza.
Pe măsură ce aşteptările de la păstori sunt tot mai mari, presiunea devine tot mai mare pentru ei, iar oboseala, stresul şi frustrarea îi epuizează. Respectul pentru această slujire dumnezeiască, însă, este tot mai puţin. Într-o listă recentă a respectului faţă de slujbe, cea de păstor a ieşit spre coada clasamentului sub cea de vânzător de maşini.
De ce sunt atacurile satanei atât de puternice împotriva slujitorilor lui Dumnezeu? Lesne de înţeles –ştie că dacă reuşeşte să distrugă un pastor, lider al unei comunităţi, poate distruge întreaga comunitate. Chiar Domnul Isus a întărit cuvintele profetului Zaharia, care a spus: „Bate-voi păstorul şi oile se vor risipi!”. Deşi aceasta a fost o profeţie referitoare la Domnul Isus, principiul din spatele ei rămâne valabil până în zilele noastre. În fiecare an aproximativ 7.000 de biserici îşi închid uşile.
Iată câteva statistici referitoare la păstori:
– 1.700 de păstori părăsesc lucrarea pastorală în fiecare lună, fie din cauza epuizării, fie din cuza căderii în păcat.
– Aproximativ 7.000 de biserici îşi închid uşile în fiecare an.
– 50% dintre păstori sunt descurajaţi şi ar prefera să lucreze altceva decât să mai fie păstori.
– Aproximativ 70% dintre păstori se luptă cu depresia.
– 80% dintre ei cred că lucrarea le afectează în mod negativ familia.
– 70% spun că au un respect de sine mai scăzut decât atunci când au intrat în slujire.
– 40% sunt târâţi în conflicte serioase cu enoriaşii cel puţin o dată în fiecare lună.
– 90% dintre ei lucrează între 55 şi 75 de ore pe săptămână.
– 80% dintre absolvenţii de teologie vor părăsi lucrarea în primii cinci ani de slujire.
– 70% dintre ei nu au un prieten apropiat (pentru că vor să fie echidistanţi faţă toţi membrii din biserică)
– Doar 10% dintre păstori se vor pensiona din lucrarea pastorală.
– 50% dintre mariajele păstorilor se termină cu un divorţ.
– 80% dintre soţiile păstorilor se simt neapreciate de către membrii bisericii.
– 80% dintre soţiile păstorilor mărturisesc că ar prefera ca soţii lor să aibă o altă profesie.

Adevărul dureros este că păstorii se simt singuri în lucrare, neapreciaţi şi epuizaţi.

Roagă-te pentru păstorul tău şi pentru familia lui! Are nevoie de sprijinul şi aprecierea ta, nu pentru că ar fi avid de laude, ci pentru că vrea să ştie dacă are rost să te slujească în continuare.

This entry was posted in Leadership, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Înţelege inima păstorului tău şi roagă-te pentru el!

 1. Daniel says:

  Cat de adevarat, daca ar citi asta fiecare oaie din turma si ar intelege nevoia de rugaciune, de apreciere, de incurajare pe care o are fiecare pastor!!!

  • Deny says:

   Foarte mult adevar in acest articol, din pacate multi credinciosi traiesc cu impresia ca pastorul trebuie sa le faca pe toate… doar e “platit pentru asta” … iar toti ceilalti sunt doar consumatori …care vin, asculta o predica buna …si pleaca multumiti acasa ….doar ca in Biblie nu gasim niciunde …spectatori …doar ucenici…lucratori …slujitori…

   Totusi… cred ca ultima remarca “ci pentru că vor să ştie dacă are rost să te slujească în continuare.” … e gresita …orice credincios, si cu atat mai mult pastor, daca face o slujire, de orice fel … nu trebuie sa o faca …daca “are rost”/ “se merita” …trebuie sa o faca fiind constient ca aia e ceea ce asteapta Domnul de la el… si face lucrarea aceea de dragul Domnului …indiferent de cat de mult i se pare ca “are sau nu rost” / “se merita sau nu” …. slujim in primul rand Domnului …si abia apoi oamenilor …iar pentru Domnul …. intotdeauna slujirea are rost … si se merita 🙂

   • gtgospel.wordpress.com says:

    Ma bucur ca intelegi nevoia de implicare a tuturor membrilor din biserica. Referitor la “greseala” de care vorbesti, ideea este ca vine un moment cand slujitorul simte sau i se da de inteles ca biserica nu mai are nevoie de el si atunci nu mai are rost sa stea acolo. Nu e vorba ca Domnul nu merita sa fie slujit intr-o biserica locala anume, dar cand slujitorul nu mai este dorit acolo, poate fi un semn ca e timpul sa plece sa-L slujeasca pe Domnul in alta parte. Nu are rost sa stea acolo si el sa-i frustreze pe enoriasi, iar enoriasii pe el.

  • gtgospel.wordpress.com says:

   Asa este frate Dani. Se pare ca tot noi trebuie sa-i educam si in privinta asta.

 2. Reblogged this on Sergiu M. Brădean and commented:
  Din inima de păstor!

 3. Pingback: Înţelege inima păstorului tău şi roagă-te pentru el! | MISIUNE CRESTINA UCENICII

 4. Slavomir says:

  Intrebarile cu care multi dintre noi ne confruntam, in momente de rascruce, sunt comune si nu intotdeauna de natura duhovniceasca. Punem mereu in asemenea momente o balanta inaintea noastra si punem pierderile de o parte si castigurile de alta si atunci credem ca luam o hotarare “inteleapta”. Gresit, cred eu, avand in vedere ca un serv ales de Domnul este de multe ori singur pentru ca intelege ca slujirea lui este in primul rand pentru Dumnezeu. Exista un pret care trebuie platit, negresit, dar roadele slujirii necompromise catre Dumnezeu au intotdeauna consecinte eterne. Hmm… Ce-ar fii daca am puted sta de vorba cu proorocul Ieremia pe tema asta?
  Problemele cele mai mari se isca atunci cand slujirea servului este risipita pe orizontala care atrage tot felul de criterii relative dupa ea… Este drept ca suntem chemati sa ne slujim unii altora dar numai sub umbrela slujirii lui Dumnezeu in primul rand. Pastorul se confrunta cu probleme de genul: ce se va intampla daca omul cu influenta pleaca sau daca omul care contribuie substantial la finantarea lucrarii pleaca? Intrebari legitime dar care nu pot justifica un compromis. Lucrarea este a Domnului si prin ascultare de El si numai prin ascultare de El, lucrarea va propasi.
  Pavel apostolul se adreseaza corintenilor referitor la desbinarile de acolo declarand solutia:
  “1. Cat despre mine, fratilor, cand am venit la voi, n-am venit sa va vestesc taina lui Dumnezeu cu o vorbire sau intelepciune stralucita.
  2. Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Isus Hristos, si pe El rastignit.” (1Cor)

 5. Slavomir Almajan says:

  Reblogged this on Slavomir Almajan's Blog.

 6. john says:

  Puteti sa va suparati dar nu va dau dreptate in privinta pastorilor,ei au complicat lucrurile,atit la predicarea cuvintului cit si la administrare.Este foarte greu sa infintezi predici de la tine daca nu ai insotirea DUHULUI SFINT.Teologia este grea pentruca nu este de la DUMNEZEU,oamenii or infintato,pentuca sa le placa urechilor lor.predicile .Apostolul Pavel o pus prezbiteri sau batrini in orice biserica fara TEOLOGIE si acestor oameni spune Apostolul Pavel cei tineri sa se supuna.Pastorii tineri sau inrolat la o slujba care nu le apartinea.Respectati cuvintul lui DUMNEZEU si nu o sa va fie greu.

  • gtgospel.wordpress.com says:

   Domnu’ John (sau Nea Ioane, pe româneşte), n-am citit ceva mai lispit de sens niciodată. Cred că aveţi un meci personal cu un pastor (tânăr, după câte îmi dau seama) şi ar trebui să-l rezolvaţi în privat fără să generalizaţi. Numai bine!

 7. luta mihai says:

  Atunci când nu exista o echipa care sa faca lucrarea , si asta de la om la om , e si normal ca sa asistam la esec , mai devreme sau mai tarziu .Echipa , cei ordinati cf. Ef. 4 sant foarte importanti , iar slujirea poate fi delegata . De fapt noi trebuie sa ne purtam sarcinile unii altora . De ce sa ascultam 3 predici intr-un serviciu , când am putea asculta una si buna , iar apoi sa ne rugam specific si in grupuri . Niciodata un slujitor nu va cadea daca a f. chemat , deoarece el se duce si vine nu la oamenii pe care-i ajuta ci la Dumnezeu . Lucrarea lui este mai intai Dumnezeu asa cum vedem la Moise cat si la David , oameni care a avut cele mai aprige atacuri din partea oamenilor pe care ii slujeau . Dumnezeu sa ne ajute cu intelepciune Sa !

 8. Din ce sursa e luata statistica, cel putin in ce tari a fost facuta?

  • gtgospel.wordpress.com says:

   Statistica este facuta pe situatia din SUA si este preluata dintr-un articol in limba engleza, dar nu mai stiu cum se numeste pentru ca a trecut ceva vreme de cand am preluat-o.

 9. Pop Ilie says:

  Sunt fiu de păstor baptist care a lucrat cu mult har şi zel, dar puterea comunistă din România, l-a destituit din pastorat, precum şi din funcţiile cultice, motiv pentru care s-a îmbolnăvit şi a decedat timpuriu. Din cei 11 copii ai săi, 2 au murit sub 12 ani, unul nu s-a botezat ş i3 au primit botezul şi au plecat la Cer, din biserică, iar 5 sunt prezenţi în biserică. Nu neg că cerinţele membrilor faţă de păstori sunt mari, şi pastorii sunt loviţi din toate părţile, dar asta nu duce la abandon. Eu consider că sondajul repartizat pe cauze, este eronat, ar fi corect dacă suma lor ar da 100 la %. Este dureros de cei care cad în păcat sau divorţează, în rest mai bine că nu rămân în lucrare. Este bună chemarea la rugăciune, penrtru ca Domnul să-i întărească pe slujitorii Lui şi să-i ferească de orice păcat.

 10. Bucur says:

  Perfect adevarat, trebuie multa rugaciune pentru toti pastorii.

 11. Pingback: Statistici pastori | romoflorin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.