Papa Francisc I i-a salutat pe liderii mişcării ateiste, numindu-i … “aliaţi pretioși”!

Pope_Francisc Papa Francisc I a ținut prima întalnire ecumenică, miercuri, la Vatican, primindu-i atât pe liderii creștini, musulmani și evrei cat și pe cei care nu sunt afiliați unei anumite credințe.

În ceea ce mă privește, vreau să vă asigur de hotărârea mea fermă de a continua pe calea dialogului ecumenic, urmând exemplul predecesorilor mei”, spunea el, referindu-se la cel de-al Doilea Conciliu de la Vatican. “De asemenea, vă rog să aveti bunatatea de a înalța o rugăciune specială pentru mine, pentru a putea fi un păstor dupa inima lui Cristos.

Vorbindu-le evreilor care au fost prezenți, Papa Francisc I a accentuat faptul că Scripturile Vechiului Testament sunt un teren comun între iudaism și creștinism.

Biserica lui Cristos recunoște faptul că începutul credinței și alegerea ei se găsesc deja printre patriarhi, Moise și alți profeți”, spunea el. “Sunt încrezător că, cu ajutorul Celui Preaînalt, putem continua într-o manieră favorabilă acelui dialog frățesc pe care îl dorea conciliul și care a fost dus până acum, aducând nu puțina roadă, în special în ultimele decade.

Papa Francisc I spunea că el crede că există o “egătură spirituală puternică” între catolicii și evreii din lume.

În continuare i-a lăudat pe liderii musulmani care au venit la întâlnire evidențiind faptul că sunt oameni care “Îl adoră pe Dumnezeul cel viu și strigă la El în rugăciune”.

Totodată, în timp ce vorbea despre dezastrul produs în lume de cei care “încearcă să Îl scoată pe Dumnezeu și Divinitatea din sfera umanitară”, Papa Francisc i-a salutat pe atei și pe cei care nu sunt afiliați unei religii.

Mă simt apropiat de toți oamenii, bărbați și femei, care deși sustin că nu sunt afiliați unei religii totuși caută adevărul, bunătatea și frumusețea ”, spunea el. [Ateii și neafiliatii] sunt aliați prețioși în eforturile noastre de a apăra demnitatea umană, în a consolida relațiile de pace între oameni și în protejarea creației.

Statisticile arată că un numar mare de atei îl favorizează pe papă datorită obiectivelor sale umanitare. Într-un articol intitulat “De ce acest ateu are o sperantă în Papa Francisc ” autorul Luis Ruuska spunea: “ Ca ateu nu ar trebui să mă intereseze deloc problemele Bisericii Catolice. Dar, mă interesează. Mă interesează cine este capul Bisericii Catolice pentru că așa cum economia unei țări poate avea un impact drastic asupra altora, direcția pe care o vor lua cei 1.2 miliarde de catolici ne va influenta pe restul ”. “Dacă atitudinile catolicilor cu privire la femeie și drepturile femeii, sărăcie și comunitatea LGBTQ se schimbă la nivel global începând cu Vaticanul, atunci gradual se vor schimba și la nivel de țară. ” explica Ruuska. “ Îl cred pe pontif un om sincer când vine vorba de a avea grijă de săraci și probabil că vom vedea Biserica Catolică manifestând un interes crescând pentru combaterea sărăciei. ”

“Cu toate că nu cred în Dumnezeu, cred că ateii și catolicii pot lucra împreună, la fel cum întreaga omenire poate lucra împreună pentru egalitate și dreptate dacă punem nevoile omului modern pe primul loc și tainicile doctrine pe locul doi ”, concludea el. “ Deși nu este de acord cu toleranța față de relațiile între persoane de același sex și nici cu schimbarea atitudinii globale față de femeie și drepturile ei, Papa Francisc I are, cu siguranță, potențialul de a aduce o schimbare de direcție în Biserica Catolică; aceasta însă, dacă va dori să o facă.”
Articol preluat de pe http://christiannews.net/ şi tradus de Oana Cioară, BCB Harul, Ineu.

This entry was posted in Stiri and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.